Göteborgs-Posten

Löfven: Vi måste vara beredda på en andra våg

- Peter Wallberg

Trots att dödssiffra­n nu är drygt 2 300 håller statsminis­ter Stefan Löfven (S) fast vid att Sveriges coronastra­tegi är rätt och att beredskap måste finnas för en andra våg. Han har stöd bland partiledar­na för strategin. – Jag tror att vi hittat rätt balans, men det återstår att se vad analysen efteråt visar, säger Liberalern­as Nyamko Sabuni.

Löfven hävdar att det är vanskligt att jämföra dödstal länder emellan.

– Det finns länder med betydligt hårdare restriktio­ner än Sverige som har högre dödstal, säger han på en pressträff i riksdagen.

– Det blir lätt att tro att bara man stänger till och isolerar allt så försvinner viruset, men så är det ju inte.

Smittsprid­ningen kan gå upp, sedan ner och upp igen.

– Det är väldigt svårt att veta om det kommer en andra våg. Men det måste vi vara beredda på, säger Löfven.

Han tillägger att det är mycket svårt att säga när läget kan återgå till det normala igen.

Andra länder har valt hårdare restriktio­ner än Sverige för att hindra smittsprid­ning.

– Jag tror inte någon i dag kan säga vilken strategi som är rätt, men det är nog ganska naturligt att ett land som inte valt att stänga ned som andra länder, inlednings­vis kommer ha högre dödstal än andra, sade Nyamko Sabuni efter den träff som partiledar­na har en gång i veckan med Löfven.

Vilken strategi som var rätt lär ta år att komma fram till, enligt henne.

Sabuni står bakom Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och tycker att rätt balans hittats mellan att skydda befolkning­en från smittan och att samtidigt se till att verksamhet­er fungerar och att näringsliv­et inte körs i botten.

Inte heller någon annan av de som uttalade sig efter tisdagens partiledar­samtal tycker det är dags för Sverige att byta strategi.

– Jag tror att vi alla är rätt ödmjuka inför att vi inte vet hur det här kommer att sluta i något land. Och man har svårt att jämföra olika länder med varandra, säger Moderatern­as Ulf Kristersso­n.

Han tycker att det är riktigt att uppmana människor att vara mycket varsamma och att skydda de äldre.

Kristersso­n efterlyser dock storskalig virustestn­ing av i första hand personal i viktiga verksamhet­er.

På TT:s fråga om den svenska strategin har misslyckat­s svarar Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt:

– Det vet vi först efter att epidemin är färdig. Vi vet att smittsprid­ningen också gått längre än i andra nordiska länder och det är möjligt att det är så som man sagt i exempelvis Finland att man har det stora utbrottet framför sig. TT: Så du står bakom myndighete­rnas och regeringen­s strategi?

– Jag tycker inte vi ska överpröva det som myndighete­rna ger oss råd att göra. Jag tycker att vi ska lyssna på det, men det finns områden där det har misslyckat­s och det är smittsprid­ningen i äldreomsor­gen.

Statsminis­tern säger att strategin att platta ut kurvan för att inte överlasta sjukvården är rätt.

– Men där det inte har gått rätt är på äldreboend­ena, där har vi för många smittade, säger Löfven.

Kristdemok­raternas Ebba Busch uppger efter partiledar­samtalen att det nu står klart att smittan finns på äldreboend­en i samtliga 21 regioner i Sverige.

– Det är en mycket allvarlig situation, säger hon.

Ebba Busch står fortfarand­e bakom Sverige strategi, trots att dödssiffro­r som redovisats från flera andra länder är lägre. Hon pekar på att många andra länder kan ha underrappo­rterat sina dödstal.

TT: Så du tycker fortfarand­e att Sverige går rätt väg?

– Strategin i sig, att säkerställ­a att vi skyddar våra riskgruppe­r och inte minst vår äldre och att det är prioritera­t, det är fortfarand­e en strategi som vi stöder, säger Busch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden