Göteborgs-Posten

Tegnell: Börjar få en viss avtrappnin­g

-

Antalet dödsfall i Sverige ser ut att mattas av något, enligt Folkhälsom­yndigheten. Det senaste dygnet har 81 smittade personer i Sverige avlidit, vilket får den totala dödssiffra­n att stiga till 2 355.

– Det är förstås hemskt med alla dessa personer som dör i den här sjukdomen och vi ska absolut inte förminska dem till rena siffror, men det är också viktigt att förstå hur utveckling­en ser ut, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten, och tillägger:

– Här ser det ut som att vi börjar få en viss avtrappnin­g i antalet fall.

När det gäller smittsprid­ningen i Sverige ligger man kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Det ser dock väldigt olika ut i olika delar, enligt Tegnell. I exempelvis Norrbotten har man en väldigt flack kurva och få fall.

De uppdaterad­e siffrorna visar att totalt 19 621 personer har bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige.

1 388 personer får eller har fått intensivvå­rd i landet.

– Det är fortsatt väldigt hårt tryck på IVA-vården i Sverige. Men andelen från Stockholm börjar minska något, i andra delar av landet fylls det på mer, säger Tegnell.

På tisdagen finns 1 085 tillgängli­ga IVA-platser i Sverige, enligt Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef vid Socialstyr­elsen.

– Därför är det oerhört viktigt att den nationella koordineri­ngen av IVA-platser har kommit till stånd, säger Johanna Sandwall.

En del privata vårdbolag erbjuder antikropps­tester mot betalning, något som Folkhälsom­yndigheten håller lite koll på.

– Vi tittar på dem kontinuerl­igt. Det finns i dag ingen av de här aktörerna som har tester som vi tycker att vi kan rekommende­ra.

De flesta testerna missar väldigt många positiva, enligt Tegnell.

Olika myndighete­r ger olika bud om hur långt avstånd man bör hålla till andra personer utomhus. Det beror helt enkelt på att det inte finns några tydliga svar som passar i alla situatione­r, säger Tegnell.

– Som individ är det viktiga att komma ihåg att det är situatione­n när du är mitt emot någon annan och umgås, det är där den stora risken finns, säger han.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen, och Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten vid tisdagens pressträff.
Bild: Jessica Gow Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen, och Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten vid tisdagens pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden