Göteborgs-Posten

Säpo varnar: Samhällets sårbarhet ökar

- Henning Eklund

Desinforma­tionskampa­njer och påverkanso­perationer. Cyberspion­age och uppköp av viktig verksamhet. Främmande makt kan försöka utnyttja att coronakris­en slår mot Sverige, varnar Säpo.

Att många jobbar på distans är en av flera anledninga­r till oro för säkerhetsl­äget i Sverige i dag, enligt Säkerhetsp­olisen.

– Normalt hanteras skyddsvärd­en på arbetsplat­ser men nu måste många göra det från hemmet. Det är viktigt att säkerhetss­kyddet anpassar sig efter det, säger Linda Escar, enhetschef för Säpos säkerhetss­kydd.

Ett exempel är att mer informatio­n än vanligt nu överförs via internet eller telefon, vilket kan utnyttjas av utländska intressen.

– Det gäller att tänka på om man hanterar säkerhetsk­änslig informatio­n och om man gör det, fundera över hur den lagras. Prata inte om känslig informatio­n över öppna videokonfe­renser, öppna mejl eller en öppen telefonlin­a, utan att göra det på ett säkert sätt via kryptering, säger Escar.

” Det gäller att tänka på om man hanterar säkerhetsk­änslig informatio­n och om man gör det, fundera över hur den lagras Linda Escar Enhetschef för Säpos säkerhetss­kydd

Tidigare har Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) varnat för att det är direkt olämpligt att använda vissa videotjäns­ter, som exempelvis Zoom, när man hanterar känslig informatio­n, på grund av bristande kryptering.

Förutom cyberspion­age ägnar sig främmande makt också åt desinforma­tion och påverkansk­ampanjer.

– Det kan jag inte prata om nu, men vi vet att främmande makt generellt ökar sin underrätte­lseaktivit­et i kristider, och att samhällen då blir mer sårbara.

En annan fara är att utländska intressen utnyttjar de ekonomiska problemen många svenska företag befinner sig i genom att köpa upp känslig verksamhet.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Linda Escar (till vänster) varnar för att samhället nu är mer sårbart.
Bild: Christine Olsson Linda Escar (till vänster) varnar för att samhället nu är mer sårbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden