Göteborgs-Posten

Fina initiativ som hjälper partillebo­r i karantänen

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Alla som tillhör en riskgrupp rekommende­ras att inte handla i fysiska matbutiker. Men hur ska man göra för att få mat till kylskåpet utan att lämna hemmet? Alla kanske inte vill eller kan beställa mat vi matkedjorn­as nättjänste­r. Men det finns hjälp att få, med både mat och annat.

Sitter du i karantän eller inte vågar dig ut för att handla mat finns det i dag många alternativ. Ingen ska behöva oroa sig för att skafferihy­llorna ska gapa tomma.

De stora matkedjorn­a i Partille erbjuder alla att köpa mat via sina nättjänste­r. En del gör det gratis, andra tar betalt för hemkörning­en. Det går också att få maten packad och utställd utanför butiken på flera ställen.

Vill man inte eller kan inte näthandla maten går det att vända sig till olika frivilligg­rupper som står beredda att kostnadsfr­itt hjälpa till. GP har tidigare skrivit om den lokala facebookgr­uppen ”Corona i Partille med omnejd – Hjälp riskgruppe­r med inköp av livsmedel” som nu har vuxit till över 500 medlemmar som står beredda att hjälpa till.

Ett alternativ är Svenska kyrkan som samordnar ett 50-tal volontärer. De kan köpa mat, gå på promenader eller bara finnas där som samtalsstö­d. Samordnare­n och diakonen Annicka Plos har haft en intensiv period med personliga intervjuer och en noggrann genomgång med var och en för att säkerställ­a att riskerna för smittsprid­ning minimeras. Till exempel hanterar volontärer­na inga kontanter.

– Alla som tillhör en riskgrupp kan vända sig hit, säger hon, och konstatera­r att det än så länge bara är ett tjugotal som har bett om hjälp.

– Därför arbetar vi nu intensivt med att förmedla att vi finns, bland annat är ambitionen att få ut ett personligt utskick som alla över 70 ska få i sin brevlåda inom kort, berättar hon.

Ett samarbete har också inletts med alla matbutiker i Partille kommun.

Partille bibliotek var tidigt ute i mars och erbjöd alla 70 plussare att få låneböcker hemkörda.

– Vår extratjäns­t till 70+ är fortfarand­e väldigt uppskattad. Vi får mycket positiv respons. Som ett tilllägg till utkörning packar vi även påsar till våra besökare som de själva kommer och hämtar upp utanför biblioteke­t, säger biblioteks­chefen Rebecca Willoughby Forsell och fortsätter:

– I veckan inleddes också ett samarbete med Partille Arena, ”Salong”, som ett bidrag och motkraft till alla evenemang som ställs in.

– Jens Lekman och Malin Lindroth möttes i ett samtal kring det (självupple­vda) skrivna ordet. Det kändes roligt att kunna erbjuda allmänhete­n något i stället för att enbart ställa in allt. Vi kommer att fortsätta att streama Salong så länge smittläget kräver det, men så snabbt vi kan

I en serie artiklar ger GP:s Partillere­daktion exempel på det bästa, roligaste och vackraste Partille har att erbjuda. Gå in på gp.se/nyheter/ partille för att hitta alla guiderna.

kommer vi att göra det inför publik, säger Rebecca Willoughby Forsell.

Röda korset har i vanliga fall flera olika volontärve­rksamheter, men de får ligga på is ett tag nu eftersom de flesta volontärer själva tillhör riskgruppe­rna. Men påhittighe­ten är stor och nu erbjuder de sig i stället att fika och prata en stund utomhus.

Inger Waidringer på Röda korset förklarar:

– Vi packar en kaffekorg och åker hem till någon, som vi vet sitter ensam och har trädgård.Där kan vi sitta långt ifrån varandra och ändå få prata lite. Vi packar och dukar upp med plasthands­kar.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Lisa Citaku är en av administra­törerna bakom den nystartade coronahjäl­pgruppen på Facebook för Partille med omnejd. Där kan riskgruppe­r få hjälp med bland annat inköp av livsmedel.
Bild: Mia Höglund Lisa Citaku är en av administra­törerna bakom den nystartade coronahjäl­pgruppen på Facebook för Partille med omnejd. Där kan riskgruppe­r få hjälp med bland annat inköp av livsmedel.
 ?? Bild: Anna von Brömssen ?? Fika i trädgården är ett av alla initiativ som tagits i Partille för att underlätta för dem som måste hålla social distans.
Bild: Anna von Brömssen Fika i trädgården är ett av alla initiativ som tagits i Partille för att underlätta för dem som måste hålla social distans.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Svenska kyrkan i Partille samordnar ett 50-tal volontärer. De kan köpa mat, gå på promenader eller bara finnas där som samtalsstö­d.
Bild: Mia Höglund Svenska kyrkan i Partille samordnar ett 50-tal volontärer. De kan köpa mat, gå på promenader eller bara finnas där som samtalsstö­d.
 ?? Bild: Annelie Moran ?? Monica Vahlén och Rebecca Willoughby Forsell på Partille bibliotek, som nu kör hem böcker till personer i coronaviru­sets riskgruppe­r.
Bild: Annelie Moran Monica Vahlén och Rebecca Willoughby Forsell på Partille bibliotek, som nu kör hem böcker till personer i coronaviru­sets riskgruppe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden