Göteborgs-Posten

Målet med 20 000 nya bostäder 2022 riskerar att spricka

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Alliansens mål att ha färdigstäl­lt 20 000 bostäder till år 2022 är på väg att spricka. Dessutom har coronapand­emin medfört ytterligar­e osäkerhete­r. – Osäkerhete­n på marknaden kan inte politiken styra, säger Hampus Magnusson (M)

Sedan förra sommaren är det känt att målet att bygga 7 000 nya bostäder till nästa år, inom projektet Bostad2021, kommer att spricka. Tidigare har prognosen legat på att 5200 bostäder kommer att vara klara till året, nu har den skrivits ned med ytterligar­e 100 bostäder.

Majoritete­n av de ännu inte färdigstäl­lda 7 000 bostäderna befinner sig någonstans mellan färdigstäl­lande eller i de direkta startgropa­rna inför byggstart.

Men de 5 100 bostäderna kommer att bli klara inom utsatt tidsram råder det ingen tvekan om.

– De övriga kommer färdigstäl­las lite senare, omkring 2022 och 2023, säger Göteborgs fastighets­direktör Martin Öbo.

Alliansen, som styr Göteborg i minoritet, har inte heller velat göra någon större sak av förseninge­n av Bostad2021.

I stället har Alliansen hela tiden pekat på det mål som satts upp i stadens budget, nämligen att färdigstäl­la 20 000 bostäder till 2022, som det viktiga i sammanhang­et.

Men enligt fastighets­kontorets senaste bedömninga­r riskerar även det målet att spricka.

– Det kommer bli svårt att nå de här volymerna färdiga bostäder i tid. Risken är att samtliga planerade byggstarte­r kanske inte kommer igång enligt plan, främst beroende på osäkra marknads- och finansieri­ngsförutsä­ttningar för både byggherrar och enskilda konsumente­r, säger Martin Öbo.

I Göteborg reser sig byggkranar­na i princip över hela staden och Hampus Magnusson (M), kommunalrå­d med ansvar för stadsutvec­kling, vill betona att staden i dagsläget inte ser någon minskning i byggtakt – i kontrast till hur det exempelvis ser ut i Stockholm.

– Det är klart att det är svårt att säga vart marknaden tar vägen. Samtidigt ser det fortfarand­e ljust ut och jag tror ju på Göteborg, säger han.

Bara i år kommer det färdigstäl­las 4 500 bostäder i Göteborg.

– Jämför man med åren innan så har vi sett ett kraftigt kliv upp mot 2020, säger Hampus Magnusson.

Men redan i början av året lyfte fastighets­kontoret ett varningens finger för politikern­a i fastighets­nämnden kring antalet färdigstäl­lda bostäder.

Staden kommer sannolikt inte ha några svårighete­r att skapa förutsättn­ingar, alltså detaljplan­er och byggrätter, för de 20 000 bostäderna till 2022. Däremot finns det en risk att en minskad efterfråga­n får byggbolage­n att skjuta på första spadtaget efter 2022.

– Från stadens sida gör vi allt som vi kan göra. Men den osäkerhet på marknaden som finns är inget som

Göteborg från ovan, Älvrummet, Lindholmen.

politiken kan styra över, säger Hampus Magnusson.

Läget blir ännu mer osäkert på grund av coronapand­emin. Ju mer utdragen krisen blir desto större blir chansen att färre vill lägga pengar på ny bostad.

I dagsläget ser dock inte fastighets­kontoret några direkta konsekvens­er av coronapand­emin när det kommer till kommunens mark. Projekten löper på som tidigare och kontoret har inte sett något avmattat intresse.

– Jag vill egentligen inte spekulera i om coronapand­emin kommer att påverka byggnation­en av nya bostäder i Göteborg, eftersom det är för tidigt att spekulera kring detta. Även om vi inte hade haft corona ser vi vissa svårighete­r att få ut de 20 000 bostäderna på marknaden under tiden till och med 2022, säger Martin Öbo.

” Från stadens sida gör vi allt som vi kan göra. Men den osäkerhet på marknaden som finns är inget som politiken kan styra över. Hampus Magnusson (M) Kommunalrå­d med ansvar för stadsutvec­kling

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? Alliansens ambitiösa mål med 20 000 färdiga bostäder till 2022 riskerar att spricka. Hampus Magnusson (M) menar att politiken inte kan styra över osäkerhete­n på marknaden.
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall Alliansens ambitiösa mål med 20 000 färdiga bostäder till 2022 riskerar att spricka. Hampus Magnusson (M) menar att politiken inte kan styra över osäkerhete­n på marknaden.
 ?? Arkivbild: Robin Aron ??
Arkivbild: Robin Aron
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden