Göteborgs-Posten

Kvinnor rånade – förövarna fast via mobilapp

- Peter Linné peter.linne@gp.se

De två väninnorna hade tillbringa­t en festkväll på stan. På väg hem blev de nedslagna, misshandla­de och bestulna vid Heden. Tack vare en mobilapp hittade polisen, redan efter en dryg halvtimme, en av rånarna och delar av stöldgodse­t.

Det var natten till den 11 januari som de två kvinnorna, utan förvarning, attackerad­es på Wadmansgat­an i centrala Göteborg.

– Det var tre-fyra killar som angrep oss. Känslan var direkt att dom drog åt sina hood-tröjor som en form av maskering. Jag reagerade direkt med rädsla. Jag tänkte att jag skulle bli våldtagen. Jag hann säga att ”jag har inga pengar” men så fick jag släppa väskan efter ett tag, berättade det ena offret i första förhör.

Varifrån kom dom? undrade polismanne­n.

– Jag vet inte. De måste ha varit bakom oss.

Tog dom tag i er båda samtidigt?

– Ja, parallellt kan man säga. Som om att de delade upp sig två och två.

Den ena kvinnan slogs mer eller mindre medvetslös mot asfalten. Den andra knuffades till marken. Hon klarade sig dock med mindre allvarliga skador. Männen plockade åt sig allt av värde och försvann.

– Jag tror jag ställde mig upp på något sätt. Jag insåg väl att jag måste hjälpa min kompis. Hon hade en blodpöl bredvid sig och var liksom borta, konstatera­de kvinnan.

Klockan 05.32 anlände första polispatru­ll. Det visade sig att båda målsägande­n förlorat varsin mobil. Men i en tredje telefon hade den ena kvinnan appen ”Hitta min Iphone”.

När denna snabbt aktiverats kunde en av mobilerna följas genom innerstan. Polisen såg hur rånaren förflyttad­e sig norrut på Östra Larmgatan.

Klockan 06.07 ringde väktare – som kontaktats av polisen – till det aktuella numret. Då ljöd en signal i byxfickan på en 20-årig man som precis klivit in i köpcentrat Nordstan.

Han greps omedelbart. Ytterligar­e en man, född 1995, spårades också omgående till överfallet.

Han använde ett av de stulna kontokorte­n till att, vid sju tillfällen, handla i matvaruaff­ärer i främst Kortedala och Bergsjön och fastnade då på butikernas övervaknin­gskameror.

De båda misstänkta har, genom förundersö­kning och domstolsfö­rhandling, förnekat all inblandnin­g i händelsen.

– Jag var ute festade med en tjej. När jag inte kom in på en nattklubb i närheten av Järntorget gick jag via Kronhuspar­ken till Centralsta­tionen. Under vägen stannade jag till i Brunnspark­en. Där köpte jag en mobil av en okänd person för 200 kronor, summerade 20-åringen inför rätten.

” När denna snabbt aktiverats kunde en av mobilerna följas genom innerstan.

24-åringen har presentera­t en mycket snarlik version – möjligtvis med den lilla skillnaden att han uppger sig ha betalt 1 000 kronor för den telefon som han ska ha erbjudits på Andra Långgatan.

Tingsrätte­n skriver att männens förklaring­ar ”framstår som så föga trovärdiga att de kan lämnas utan avseende”.

Den äldre av de åtalade döms till 15 månaders fängelse för rån och bedrägeri. För den yngre fastställs straffet till ett års fängelse för kvinnoråne­t och en serie narkotikab­rott.

 ??  ?? Använde ett stulet kontokort, och kunde därför kopplas till rånet mot två kvinnor i centrala stan tidigare under en natt i januari.
Använde ett stulet kontokort, och kunde därför kopplas till rånet mot två kvinnor i centrala stan tidigare under en natt i januari.
 ?? Bilder: Polisen ?? Blodspåren på Wadmansgat­an vittnade om det brutala överfallet på de två kvinnorna.
Bilder: Polisen Blodspåren på Wadmansgat­an vittnade om det brutala överfallet på de två kvinnorna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden