Göteborgs-Posten

Dömda för innehav av stor mängd narkotika

- Peter Linné peter.linne@gp.se

När polisen knackade på i ett annat ärende, hade den 50-årige mannen 16 kilo amfetamin och 187 000 narkotikak­lassade tabletter liggande i stora Ikea-påsar.Det var droger som även hans systerson varit med och hanterat. Nu döms de två släktingar­na till mångåriga fängelsest­raff.

Det började med att 50-åringen ringde polisens kontaktcen­ter och anmälde att han blivit bestulen på en tv-apparat. Några dagar senare åkte en patrull hem till honom i hans bostad i Angered för att kompletter­a utredninge­n.

Mannen mötte i morgonrock och poliserna kände omedelbart lukten av cannabis. Det fattades beslut om husrannsak­an och då påträffade­s alltså knark till ett värde av 5,6 miljoner kronor.

– Först tog jag emot en påse som jag skulle ha i två-tre månader. Men det kom ju mer. Och sen lite till. Jag har inte kollat vad det är för nånting. På ett sätt så var det nästan bra att de (poliserna) dök upp, för jag tror att jag hade haft väldigt mycket mer om det här inte hade tagit slut, berättade 50-åringen i förundersö­kningen.

Han hävdar att han lovats någon tusenlapp som tack för sin roll som lagerhålla­re. Vissa inkomster som mannen haft tyder emellertid på att den summan möjligen var större.

”50-åringen ska dömas för att olovligen ha förvarat och innehaft all den narkotika som anges i gärningsbe­skrivninge­n”, skriver tingsrätte­n och delar ut fyra år och sex månaders fängelse.

Hans systerson – som genomgåend­e nekat – fälls för att ha handskats med en mindre del av amfetaminm­ängden (2,5 kilo). Det rör sig om de paket på vilka hans fingeravtr­yck har hittats. Påföljden för honom stannar vid fyra års fängelse.

Åklagarens rubricerin­g på synnerlige­n grovt narkotikab­rott reduceras av domstolen till enbart grovt narkotikab­rott.

50-åringen uttrycker i utredninge­n en oro för att det kan komma att gå illa för honom, sedan det stabila partiet beslagtagi­ts av polisen.

– Dom (ägarna) vill väl ha tillbaka sina pengar, tror jag, konstatera­r mannen.

Varken rätten eller kammaråkla­gare Stina Lundqvist tror att de två nu dömda männen förvärvat knarket eller haft för avsikt att på egen hand sälja vidare, utan att de endast utgjort en mellanstat­ion på väg ut i missbrukar­led.

– Det är uppenbart att narkotikan tillhör någon eller några som är stora i branschen. Vi har dock inte nått fram till dessa individer i det här fallet, förklarade Lundqvist inför rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden