Göteborgs-Posten

28 ton slängs varje dag – så ska skolmaten räddas

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Varje dag skrapar Sveriges skolelever av 28 ton mat från sina tallrikar och slänger i soporna. För att minska svinnet har Åsaskolan i Kungsbacka infört så kallade smakskedar. – En enkel och bra idé, säger restaurang­chefen Louise Marsland.

En rapport från Livsmedels­verket, där man kartlagt matsvinnet i landets kommunalt drivna förskolor, skolor och äldreboend­en, visar att 28 ton skolmat skrapas av tallrikarn­a och slängs i soporna varje dag.

Det är såklart inte särskilt hållbart och därför prövar Åsaskolan i Kungsbacka, sedan ett par veckor tillbaka, en enkel metod för att få barnen att äta upp det som ligger på tallriken: Smakskedar.

– Vi har en korg med teskedar intill besticken i bamba som vi har döpt till ”smakskedar”. När det serveras en rätt som är ny eller som eleverna är lite osäkra på om de gillar eller har glömt hur det smakar så uppmanar vi dem att ta en sked och helt enkelt testa maten, säger Louise Marsland som är restaurang­chef på Åsaskolan, en F-9-skola med knappt 700 elever strax söder om Kungsbacka.

Teskedarna, som P4 Halland var först att berätta om, fungerar inte så bra till hamburgare och liknande, men för många rätter är de perfekta smakredska­p för barnen.

– Vi testar mycket vegetarisk­t, sojafärs till våra tacos till exempel, och där har smakskedar­na lyckats stoppa vissa elever från att sleva på massor av mat som de kanske inte hade ätit upp.

På samma sätt, menar Louise Marland, har smakskedar­na fått andra barn att upptäcka att de faktiskt gillar mat som de inte trodde att de tyckte om.

– Är man osäker på maten ska man alltid smaka och känna efter. Mmm .. gott, eller njäe ... jag tar lite mindre. Så ska det fungera.

Enligt Louise Marland fungerar Åsaskolans smakskedar alldeles utmärkt. Det är lite för tidigt att presentera några siffror, men hennes känsla är att barnen äter upp skolmaten i betydligt större utsträckni­ng än tidigare.

– Det är en enkel och bra idé och det kostar nästan ingenting. Det räcker med ett par skyltar, en korg och några skedar. Dessutom är det en rolig grej, de flesta barn tycker det är rätt spännande att få provsmaka maten, säger hon.

Även Lindälvsgy­mnasiet i Kungsbacka har provat smakskedar med viss framgång och kommunens verksamhet­schef Annika Åkerlund ser gärna att systemet sprider sig till fler skolor.

– Vi arbetar på många olika sätt med att minska matsvinnet på skolorna och smakskedar är en pusselbit bland andra. Det som är bra och uppskattas av barnen själva är att de på det här sättet kan vara med och göra en konkret insats. De känner att de bidrar, menar Annika Åkerlund.

Skolorna i Göteborgs kommun har i flera år jobbat med den så kallade Göteborgsm­odellen – ett verktyg med åtgärder, checklisto­r och goda exempel på bland annat portionsbe­räkning, förvaring och tillagning för att minska matsvinnet – och den har nu blivit upphöjd till nationell riktlinje.

Karin Fritz på

Livsmedels­verket menar att Kungsbacka­s smakskedar, som ju handlar om att minska tallrikssv­innet, är ett bra komplement till den modellen.

– Jag vet att systemet med provsmakni­ng har används lite här och var i landet under ett par år med gott resultat. Det är ju ett jättebra sätt att få skolbarnen att våga prova, i stället för att inte ta alls eller plocka för mycket mat och inte vilja äta upp.

Det låter enkelt och smart med smakskedar på skolor. Varför är det inte vanligare?

– Det handlar nog om informatio­nsspridnin­g. Många skolor har helt enkelt inte tänkt på det.

 ?? Bild: Louise Marsland ?? På Åsaskolan i Kungsbacka har man införs smakskedar för att eleverna ska kunna smaka på maten innan de tar till sig. Det är ett sätt att minska matsvinnet som gör att 28 ton mat slängs varje dag i skolmatsal­ar runt om i landet.
Bild: Louise Marsland På Åsaskolan i Kungsbacka har man införs smakskedar för att eleverna ska kunna smaka på maten innan de tar till sig. Det är ett sätt att minska matsvinnet som gör att 28 ton mat slängs varje dag i skolmatsal­ar runt om i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden