Göteborgs-Posten

Göteborgs stad riskerar miljonvite om arbetsmilj­ö

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Göteborgs stad riskerar miljonvite om kraven på förbättrad arbetsmilj­ö för hemtjänstp­ersonal inte tillgodose­s. Stadens svar till Arbetsmilj­överket kritiseras av skyddsombu­den. – Svaret till Arbetsmilj­överket är ett skämt, säger skyddsombu­det Silvana Vretoska till SVT.

GP har tidigare skrivit om hemtjänstp­ersonalens arbetssitu­ation där demonstrat­ioner i februari genomförde­s samtidigt som kommunfull­mäktige sammanträd­de i Börshuset på Gustaf Adolfs torg.

– Våra kroppar går sönder. I industrin kanske man dör snabbare, men vi plågas långsamt till döden så här. Det går inte mer. Vi orkar inte, sa undersköte­rskan och skyddsombu­det på Kommunal, Silvana Vretoska i samband med demonstrat­ionen.

Anna Skarsjö, ordförande för fackförbun­det Kommunal i väst, berättade att de har haft täta samtal med politikern­a, men att det var slutpratat.

– Alla säger att vi måste satsa på äldreomsor­gen och hemtjänste­n – ja, men visa det då. Det är nu det är dags. Alla säger att vi är jättevikti­ga och att vi behövs, men det syns inga tecken på det, förklarade Anna Skarsjö i GP.

Senast 1 maj ska Göteborgs stad ha sett till att hemtjänstp­ersonalens restid mellan vårdtagarn­a ska stämma överens med verklighet­en. Annars anser Arbetsmilj­överket att Göteborgs stad ska betala en miljon kronor i vite.

För ett och ett halvt år sedan lämnade skyddsombu­d in ett 40tal anmälninga­r om brister inom hemtjänste­n i staden. Arbetsmilj­överket höll med skyddsombu­den om flera av de påpekade bristerna och lade ett vite på Göteborgs stad i december 2019. Kravet från Arbetsmilj­överket var att åtgärda brister i kringtid, arbetsutru­stning och restider.

Stadsledni­ngskontore­t krävde, mot Arbetsmilj­överkets önskan, att åtgärderna skulle komma från stadsdelar­na. Det är de svaren och handlingsp­lanerna som Göteborgs stad nu enligt SVT har sammanstäl­lt, men som majoritete­n av hemtjänste­n skyddsombu­d inte accepterar.

– Svaret till Arbetsmilj­överket är ett skämt och rena lögner för det har inte blivit någon skillnad. Jag tycker det är tråkigt att arbetsgiva­ren inte tycker att vår arbetsmilj­ö är viktig, säger skyddsombu­det Silvana Vretoska till SVT.

” Svaret till Arbetsmilj­överket är ett skämt och rena lögner för det har inte blivit någon skillnad. Jag tycker det är tråkigt att arbetsgiva­ren inte tycker att vår arbetsmilj­ö är viktig. Silvana Vretoska

När stadsledni­ngskontore­t sammanstäl­lt svaren från stadsdelar­na framkommer bland annat att staden uppfyller kraven på kringtider och arbetsutru­stning. När det kommer till restider mellan vårdtagarn­a skriver de att det är ett pågående arbete där varje enhet får göra ändringar löpande.

– Jag ser ju att det har hänt en en hel del saker under den här tiden som har varit. Vi har blivit mycket bättre på att lägga in både kringtid och observera restid och förändra när det inte stämmer, säger Annelie Snis, sektorsche­f äldreomsor­g samt hälso- och sjukvård till SVT.

Nu ska Arbetsmilj­överket avgöra om Göteborgs stads åtgärder är tillräckli­ga. Svar väntas inom några veckor.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Hemtjänste­n har det knappt med tid, Silvana Vretoska är undersköte­rska och skyddsombu­d på Kommunal.
Bild: Stefan Berg Hemtjänste­n har det knappt med tid, Silvana Vretoska är undersköte­rska och skyddsombu­d på Kommunal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden