Göteborgs-Posten

Fakta: Amortering­sfrihet

-

I dag finns två amortering­skrav på den svenska bostadsmar­knaden.

1. Den som har bolån på mellan 50 och 70

• procent av bostadens värde ska amortera en procent av det totala lånebelopp­et per år. Om ditt bolån är på 70 procent eller mer av bostadens värde ska du amortera två procent av det totala lånebelopp­et per år.

2. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst

• före skatt ska du även amortera ytterligar­e en procent av det totala lånebelopp­et per år.

Från och med den 14:e april 2020 är det

• möjligt att ansöka om att få undantag från amortering­skraven, alltså att slippa betala av på din skuld. Det gäller generellt oavsett belåningsg­rad och både för gamla och nya lån. Tidigare har bara den som exempelvis förlorat jobbet, blivit sjuk eller är föräldrale­dig, kunnat få sin amortering pausad.

Hur ansöker jag om amortering­sfrihet? Det gör du hos din bank, och det är också upp till banken att avgöra om du får pausa dina amortering­ar eller inte. De flesta större banker har startat egna hemsidor där du, genom att uppge personuppg­ifter och nummer på dina lån, kan ansöka om amortering­sfritt.

Hur länge kan jag slippa amortera?

Den nuvarande amortering­sfriheten gäller fram till 31:a augusti 2021. Senast i slutet av april samma år ska Finansinsp­ektionen meddela om den förlängs eller inte. Ofta får du välja om du vill pausa dina amortering­ar 6 eller 12 månader i taget hos banken.

Om jag beviljas amortering­sfrihet - vad händer med mitt lån?

Om du beviljas amortering­sfrihet slipper du, naturligtv­is, amortera under en period. Du betalar dock fortfarand­e ränta på ditt lån. Lånet förlängs sedan lika många månader som du pausat dina amortering­ar. Du behöver inte betala dubbla amortering­ar när amortering­sfriheten löper ut, men det du inte amorterar nu får du däremot amortera och betala ränta på, i framtiden. Den totala räntan du betalar för ditt lån blir därmed högre om du väljer amortering­sfritt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden