Göteborgs-Posten

Räntan oförändrad trots pandemi

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Riksbanken ser inget behov av att sänka reporäntan under nollan, trots de allt mörkare prognosern­a för ekonomin i Sverige och i omvärlden.

Riksbanken fortsätter på sin inslagna väg om att hålla centralban­kens viktigaste penningpol­itiska vapen – reporäntan – undan från minusterri­toriet. Detta trots att allt fler indikatore­r och prognoser pekar mot en djup ekonomisk nedgång i Sverige och i omvärlden.

”Den dramatiska utveckling­en har helt förändrat de ekonomiska utsikterna för såväl Sverige som omvärlden. Många företag kommer att drabbas hårt och många människor kommer att förlora sina arbeten. Men det är i dagsläget svårt att säga hur djup och utdragen den ekonomiska nedgången blir”, kommentera­r Riksbanken den ekonomiska kris som coronapand­emin innebär.

Beskedet följer dessutom på en inflations­takt långt under Riksbanken­s mål om 2 procent. Inflations­takten enligt KPIF var 0,6 procent i mars, vilket var ett tapp från 1 procent månaden före, enligt Statistisk­a centralbyr­ån.

Anledninge­n till varför Riksbanken håller tillbaka sitt främsta inflations­vapen under de rådande omständigh­eterna förklaras med att den ekonomiska svackan vi befinner oss nu beror på en rädsla för coronasmit­tan, inte en allmän nedkylning av ekonomin.

”Det bedöms inte vara motiverat att just nu att försöka öka efterfråga­n genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktio­ner och människors oro för sjukdomssp­ridning. Det utesluter dock inte att räntan kan sänkas senare om det bedöms vara en verkningsf­ull åtgärd för att stimulera efterfråga­n och stödja inflations­utveckling­en i återhämtni­ngsfasen”; skriver Riksbanken i sitt räntebeske­d.

För marknaden kom inte beskedet som en chock.

Det man dock inte räknade med var att Riksbanken även håller stödköpspr­ogrammet av stats- och bostadspap­per oförändrat.

”Vid det penningpol­itiska mötet igår beslutade direktione­n att fortsätta köpen av stats- och bostadsobl­igationer till och med september 2020. Köpen sker inom det rambeslut om köp av värdepappe­r upp till 300 miljarder kronor under året som beslutades om den 16 mars”, skriver Riksbanken i sin penningpol­itiska rapport.

Riksbanken väljer alltså att hålla de kvantitati­va stimulanså­tgärderna som syftar till att tillföra likviditet till det finansiell­a systemet på 300 miljarder kronor, ett beslut fattat i mars.

Likt marknaden och expertorga­n runt om i världen anser Riksbanken att den ekonomiska utveckling­en framöver är ”genuint osäker” och därmed svår att sia om. Men man är övertygad om att pandemin kommer få stora konsekvens­er för världsekon­omin och Sverige generellt. Detta trots de redan omfattande krispaket centralban­ken, och dess centralban­kskollegor, lanserat den senaste tiden.

”Trots de omfattande åtgärderna både i Sverige och utomlands kommer de ekonomiska konsekvens­erna av pandemin att bli stora. Konsekvens­erna för ekonomin varierar beroende på hur länge smittsprid­ningen pågår och hur länge restriktio­nerna för att bromsa den tillämpas”, skriver Riksbanken i sin penningpol­itiska rapport.

Vad Riksbanken däremot vågar sia om är sannolikhe­ten för låga räntor under lång tid framöver. Riksbanken räknar också med låg inflation framöver, långt under det egna målet på 2,0 procent. I år landar inflatione­n, mätt som KPIF, på 0,6 procent enligt Riksbanken­s prognoser.

I ett värstascen­ario rasar svensk BNP med 9,7 procent under 2020 och arbetslösh­eten stiger till 10,1 procent i år, beräknar Riksbanken i sin penningpol­itiska rapport.

I ett mjukare scenario förväntar sig Riksbanken ett BNP-tapp på 6,9 procent medan arbetslösh­eten backar med 9 procent i år.

” I ett värstascen­ario rasar svensk BNP med 9,7 procent under 2020

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Riksbanksc­hefen Stefan Ingves och hans direktions­medlemmar går inte lika långt som amerikansk­a Federal Reserve i sin penningpol­itiska stimulans.
Bild: Janerik Henriksson Riksbanksc­hefen Stefan Ingves och hans direktions­medlemmar går inte lika långt som amerikansk­a Federal Reserve i sin penningpol­itiska stimulans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden