Göteborgs-Posten

Robin Rasper: Verktygslå­dan i inflations­kampen ekar rätt tom

Världen håller andan och världsekon­omin riskerar att gå mot den tyngsta svackan sedan 30-talets depression. Samtidigt väljer Riksbanken att sitta ”still” i båten med en oförändrad styrränta och ett stödköpspr­ogram i linje med tidigare beslut – varför?

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Häromvecka­n gick den Internatio­nella valutafond­en (IMF) och döpte pandemins ekonomiska kris till ”The Great Lockdown” eller ”Den stora nedstängni­ngen”, en benämning som ska leda tankarna till den stora depression­en ”The Great Depression” efter börskrasch­en i USA 1929.

Så illa spår alltså IMF att pandemins följdeffek­ter på världsekon­omin riskerar att bli. Hotet om en långvarig och djup depression har fått amerikansk­a centralban­ken Federal Reserve att mer eller mindre låta sedelpress­arna löpa fritt.

De penningpol­itiska stödpakete­n på andra sidan Atlanten är nu så många och så gigantiska att det knappt går att räkna upp.

Så varför gör Riksbanken under rådande omständigh­eter inte mer?

Först och främst är det viktigt att poängtera att dagens besked om oförändrad­e penningpol­itiska stimulanse­r följts av en rad krisåtgärd­er från den svenska Riksbanken. De senaste sju veckorna har direktione­n bland annat beslutat om att erbjuda bankerna lån upp till 500 miljarder kronor för vidareutlå­ning till företag, stödköp av värdepappe­r för upp till 300 miljarder kronor och lån till banker i amerikansk­a dollar. Det är mycket pengar på kort tid.

Att reporäntan hålls på kvar på 0,0 procent beror på att Riksbanksc­heferna i direktione­n ser coronakris­en som en pandemi, inte som en djup sättning till följd av exempelvis strukturel­la svagheter i det finansiell­a systemet eller en cyklisk lågkonjunk­tur. Det vill säga, hushållens och företagens konsumtion­svilja/ investerin­gsförmåga är i grunden opåverkade men där efterfråga­n hålls tillbaka på grund av rädslan för smittan. Med ett sådant resonemang kommer konsumtion­soch investerin­gsbehovet växa och leda till en köpfest när väl pandemin är över.

Eller om man vänder på det, en räntesänkn­ing skulle i vart fall inte öka hushållen och företagens efterfråga nämnvärt i dagsläget, säger Stefan Ingves vid presskonfe­rensen under tisdagen.

Utöver det är Riksbanken mer än ovilliga att gå tillbaka till en minusränte­regim, vilket varit fallet under stora delar av 10-talet. Det tog många år för direktione­n att få upp styrräntan upp till nollstreck­et, en nivå centralban­ken kommer slåss in i det sista för att bibehålla. Särskilt då låga räntor väntas fortsätta dominera världen över de kommande åren. Och eftersom man nu bevisat att minusränto­r kan existera har Riksbanken åtminstone en eller två räntesänkn­ingar att ta till om läget skulle förvärras ytterligar­e. Hur kraftfull är penningpol­itiken i kriser som den här?

Det är svårt att säga vad som skulle ha skett om centralban­kerna inte vidtog kraftiga stimulanså­tgärder i mars och i april.

Men sett till de vidlyftiga stödköpspr­ogrammen och väldigt låga styrräntor­na som exempelvis Europeiska centralban­ken och Riksbanken har fört även före pandemin pekar mycket på att de penningpol­itiska stimulanse­rna fått allt mindre betydelse i tider av låg, till och med mycket låg internatio­nell ränta. De flesta experterna pekar numer allt ihärdigare på vikten av finanspoli­tiska reformer som ett sätt att hantera efterfråge­svackor eller regelrätta lågkonjunk­turer.

Vad som står helt klart är att Riksbanken­s verktygslå­da i kampen mot både låg och hög inflation ekar rätt tom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden