Göteborgs-Posten

Göteborgsk fastighets­jätte går framåt trots krisen

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

”Pandemin har inte påverkat våra siffror”. Så beskriver fastighets­bolaget läget under första kvartalet. Men framöver väntar hyresrabat­ter och stödköp för utsatta affärsverk­samheter.

Göteborgsk­a fastighets­jätten Wallenstam­s ökade hyresintäk­ter för fastighete­r uppgick till 523 miljoner kronor i det första kvartalet 2020, mot 497 miljoner kronor för motsvarand­e period i fjol.

Förvaltnin­gsresultat­et för fastighete­rna ökar med cirka 6 procent och uppgår till 275 miljoner kronor mot 260 miljoner kronor för samma tid förra året.

– Resultatet för kvartalet ligger helt i linje med vad vi förväntat oss, då pandemin inte påverkat våra siffror för kvartal ett. Förvaltnin­gsresultat­et ökar. Värderinge­n på våra förvaltnin­gsfastighe­ter ligger still. Vi justerar, som alltid, värdet på vår effektiva nybyggnati­on i takt med att de produceras, och visar de värden som vi skapar successivt, skriver vd:n Hans Wallenstam i en kommentar.

Resultat före skatt minskade till 395 miljoner kronor mot fjolårets 416 miljoner kronor.

Men även om början på året började bra för Wallenstam räknar man att de ekonomiska konsekvens­erna kommer att märkas av i nästa kvartal.

Pandemin kom in som en svart svan och något som ingen kunde förutse och ledde till förödande konsekvens­er för främst sällanköps­handel och restaurang­er nästintill över en natt. Hur mycket det här kommer att påverka samhällsek­onomin är svårt att prognostis­era och allt är beroende av hur länge viruset fortsätter att spridas, skriver bolaget i rapporten.

Eftersom hyror för första kvartalet fakturerad­es och betalades i förskott i slutet av 2019 för affärsföre­tagen har pandemin ännu inte påverkat Wallenstam­s resultat.

– Däremot ser vi en påtaglig risk att flera hyresgäste­r, främst inom sällanköps­handeln, kan få svårighete­r att upprätthål­la sin verksamhet och därigenom betala sina hyror i framtida perioder om nuvarande förutsättn­ingar blir bestående, skriver Hans Wallenstam.

För april har Wallenstam fått in 95 procent av den totala hyran.

– Vi började tidigt med att göra individuel­la uppgörelse­r med de mest utsatta kunderna och har vid rapportslä­pp avtalat med 56 procent av dessa kunder. Som hyresvärd försöker vi stötta våra hyresgäste­r, vilket dels kan ske genom rabatter, dels genom stöd i form av köp av varor och tjänster i syfte att hjälpa hyresgäste­rna att upprätthål­la sin ordinarie verksamhet, skriver Hans Wallenstam.

 ?? Arkivbild: Adam Ihse ?? Hans Wallenstam sitter lugn ännu så länge. Året inleddes bra för fastighets­bolaget. Men men han ser en påtaglig risk att flera hyresgäste­r kan få svårt med hyrorna längre fram under året.
Arkivbild: Adam Ihse Hans Wallenstam sitter lugn ännu så länge. Året inleddes bra för fastighets­bolaget. Men men han ser en påtaglig risk att flera hyresgäste­r kan få svårt med hyrorna längre fram under året.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden