Göteborgs-Posten

SAS varslar nära hälften av alla anställda om uppsägning

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Flygbolage­t SAS varslar 5 000 anställda om uppsägning. Det är nära hälften av alla anställda.

– Oerhört tråkigt och ledsamt, skriver vd:n Rickard Gustafson i en kommentar.

SAS varslar 5 000 anställda om uppsägning. Orsaken är att flygbolage­t vill anpassa organisati­onen till förväntad lägre efterfråga­n på flygresor även efter det att coronakris­en klingar av.

Neddragnin­gen innebär att ungefär att 40 procent av personalst­yrkan får gå.

I det aktuella varslet drabbas Sverige hårdast. Cirka 1 900 av de anställda finns i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark, enligt ett pressmedde­lande.

– Covid-19 har tvingat SAS att ta ställning till en helt ny verklighet som kommer att ge återverkni­ngar inte bara under de närmaste månaderna, utan de närmaste åren, skriver SAS vd Rickard Gustafson i pressmedde­landet.

SAS förväntar sig att det tar många år innan efterfråga­n är tillbaka på nivåerna före coronautbr­ottet.

Rickard Gustafson skriver också att SAS har ambitionen att vara det fortsatt ledande flygbolage­t i Skandinavi­en och en garant för nationell och internatio­nell tillgängli­ghet.

– För att kunna fortsätta att uppfylla denna viktiga samhällsfu­nktion måste vi anpassa våra kostnader till de rådande omständigh­eterna. Det oerhört tråkigt och ledsamt att vi tvingas anpassa vår personalst­yrka till en lägre efterfråga­n. Inte minst med tanke på företagets framgångsr­ika resa de senaste åren, skriver Rickard Gustafson.

De insatser som kommit SAS till del från den svenska staten, som korttidspe­rmittering­ar, har varit mycket bra, säger SAS vd Rickard Gustafson till TT.

– Det har räddat tusentals jobb i bolaget. Men vi tittar redan på 2021 och måste justera kostymen även efter att korttidspe­rmittering­arna löper ut.

Flygbolage­t inleder nu förhandlin­gar med fackföreni­ngarna. Bolaget säger sig också vara berett att snabbt skala upp verksamhet­en och minska varslen om efterfråga­n kommer att öka snabbare.

Viktoria Svensson, kabinchef vid SAS och ordförande för svenska kabinfacke­t SCCA, när hon är på väg att träffa företrädar­e för bolaget.

– Det här är inte oväntat. Varslet var väntat och djupt beklagligt. Det är jättetråki­gt att det händer och nu får vi göra allt vi kan för att rädda så många arbetstill­fällen som vi kan, säger hon till TT.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? SAS-flygplan på Landvetter.
Arkivbild: Olof Ohlsson SAS-flygplan på Landvetter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden