Göteborgs-Posten

Vandria Garcia Correa i Amazonas om nya dödshotet

Kritiken växer mot presidente­n som avfärdar cronavirus­et som snuva. Samtidigt sprids det som ett nytt dödshot mot Amazonas redan sårbara ursprungsb­efolkning. – Bland oss är fruktan konstant, säger den unga juristen Vandria Garcia Correa från sin isolering

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

GP träffade Vandria under ett besök i Göteborg förra året. När vi nu når henne är hon ensam i sitt hus, i karantän.

– Men mina tio bröder och systrar bor i närheten, säger hon.

De bor i Alter do Chão, fyra mil från staden Santarém i landets till ytan näst största delstat Pará. Det är Borarifolk­ets land med samhällen, urskog, savanner, floder, sjöar, berg och arkeologis­ka lämningar.

– På grund av covid-19 fungerar bara samhällsvi­ktig service som livsmedels­butiker, apotek och hälsocente­r. Fortfarand­e är det liv och rörelse ute på gatorna, men de är mest människor med låga inkomster eller utan anställnin­g. De flesta familjer följer strikt påbudet om social isolering och noggrann handhygien. Om de måste gå ut för att handla mat eller göra något extremt viktigt bär de ansiktsmas­ker som de tillverkat själva, säger Vandria.

På tisdagen var nästan 62 000 bekräftat smittade i Brasilien, med drygt 4 200 döda, enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Men siffrorna stiger hela tiden och mör

kertalet är stort i Latinameri­kas största nation med över 200 miljoner invånare. Situatione­n i staden Manaus är katastrofa­l och beskrivs som hämtad ur en skräckfilm. Över 100 dödsfall om dagen har rapportera­ts. Avlidna begravs med hjälp av lastbilar och bulldozers.

– När jag går ut är det för att arbeta på familjens odlingar, som i vår kultur kallas roça. Vi planterar kassava, papaya och grönsaker för eget bruk. Jag ägnar mig även åt traditione­ll Tapajônica-keramik, ett arv från mina förfäder. Så går mina dagar säger hon och fortsätter:

– Min mamma säger alltid att våra förfäder dog på grund av influensav­irus och andra virus. Nu är det vi som kämpar för att inte bli smittade av coronaviru­s. Som min visa mormor alltid sa: En dag kommer det inte att finnas mat och epidemier kommer att döda tusentals människor om vi inte tar hand om Moder Jord.

Vandria tog nyligen en juristexam­en.

– Nu förbereder jag mig för att arbeta som advokat i kampen för att försvara och garantera våra rättighete­r och för att skydda miljön i vårt territoriu­m.

Nyheterna följer hon via internet, radio och teve.

– Pandemin har på kort tid stoppat världen och särskilt de ekonomiska systemen. Hälsovårde­n kollapsar och tusentals liv förloras på grund av något som vi inte kan se. Här i de brasilians­ka delstatern­a drabbas i huvudsak de fattigaste medborgarn­a. De allmänna sjukhusen är överfulla, saknar skydd, testutrust­ning och vårdplatse­r för intensivvå­rd. Anställda smittas, blir patienter och kan inte utföra sina jobb.

Vandria befarar att många går omkring med smitta utan att känna till att de är infekterad­e. Deras omgivning vet inte heller om vilka risker det innebär. Andra är allvarligt sjuka utan att veta varför.

– Det är en extremt svår tid i Brasilien med smitta och hunger bland de mest utsatta. Så är det inte bara i de stora städernas förstäder och fattigaste stadsdelar utan även här i Amazonas. Regeringen har utlovat hjälp, men jag tror att många inte har fått några pengar.

Vandria är mycket kritisk till landets högerpopul­istiske president Jair Bolsonaro, som har uttryckt att ekonomin är viktigare än virusutbro­ttet och likställt det med förkylning­ssnuva. Avgångskra­ven mot honom ökar efter att han sparkat sin hälsominis­ter och justitiemi­nistern lämnade sin tjänst i protest över avskedande­t av en polischef.

– Bolsonaro represente­rar inte mig, säger Vandria. Hans inställnin­g är skrämmande, särskilt när han fördömer social distanseri­ng. Hans politik leder till utslagning, förtryck och straffrihe­t. Han försvarar en militär interventi­on mitt i pandemin. Han har uppträtt utan respekt för hälsoriske­rna trots varningar från läkare, vetenskaps­män och WHO. Han måste hållas ansvarig.

Under 16 månader som president har Bolsonaro öppnat Amazonas skyddade reservat för ekonomisk exploateri­ng, enligt Vandria. Gigantiska skogsområd­en skövlas i rekordsnab­b takt för export av virke, vägbyggen, gruvdrift, jordbruksn­äring och boskapsskö­tsel.

Av experter anses det vara förödande för det globala klimatet. För Brasiliens urbefolkni­ng, omkring 900 000 personer, utgör det ett existentie­llt hot. Nu tillkommer det luftburna viruset som de isolerade folkgruppe­rna är ytterst känsliga för.

– Vi är extremt sårbara med Bolsonaro vid makten. Han har ingen plan för att hejda coronaviru­set i våra territorie­r. Pandemin avancerar här och i mitten av april hade vi 31 bekräftade fall av smitta och tre dödsfall, enligt Specialsek­retariatet

för ursprungsf­olkets hälsa. Läget förvärras hela tiden i ett hälsosyste­m som har brutit samman i Amazonas.

Nyligen kom nyheten om det första kända dödsfallet i covid-19 bland ursprungsf­olken. Det var en 15-årig pojke från Yanomanist­ammen i delstaten Roraima i norra Brasilien. Han dog på sjukhus i delstatens huvudstad Boa Vista. Enligt uppgift ska han ha nekats sjukvård i flera veckor innan han togs omhand och det var för sent.

– Sannolikt är det genom exploatöre­rna som smittan har kommit in i territorie­t, tror Vandria.

De som står upp för miljön riskerar att kriminalis­eras, enligt Vandria som ger ett exempel: frivilliga som deltog i släcknings­arbetet av förra årets bränder i Amazonas.

– Det var i mitt territoriu­m. Branden startade den 14 september och fick snabb spridning. Beslag av land och illegal försäljnin­g har äventyrat våra skyddade områden och särskilt vatten som försörjer Lake Green, ett fiskereser­vat. Fyra frivilliga ur en brigad som kämpar mot bränder arresterad­es av lokal polis utan existerand­e bevis för att ha satt eld på skogen säger Vandria och fortsätter:

– Vi lever med en regim som betraktar den som skyddar skogen som en kriminell.

Vandria ser inga alternativ utan menar att de kommer att fortsätta försvara deras floder och skogar.

– Fruktan är konstant bland oss, men vi säger alltid att vi kommer inte att låta oss tystas när framtiden förstörs för våra barn, säger hon och fortsätter:

– Våra gamla sa att vi måste kämpa för att försvara skogen, därför att den ger oss ren luft att andas. I dag förgiftas planetens luft av ett höggradigt farligt virus. Tänk dig om vår skog och våra vatten snart skulle försvinna, om jorden ödeläggs, vad skulle då återstå för våra barn och barnbarn att växa upp till?

Vi är extremt sårbara med Bolsonaro vid makten. Han har ingen plan för att hejda coronaviru­set i våra territorie­r.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Juristen Vandria Garcia Correa från Brasilien är orolig att coronaviru­set ska få fäste bland ursprungsb­efolkninge­n i Amazonas.
Bild: Adam Ihse Juristen Vandria Garcia Correa från Brasilien är orolig att coronaviru­set ska få fäste bland ursprungsb­efolkninge­n i Amazonas.
 ?? Bild: Edmar Barros ?? I staden Manaus rapportera­s 100-tals dödsfall varje dag.
Bild: Edmar Barros I staden Manaus rapportera­s 100-tals dödsfall varje dag.
 ??  ?? Lastbilar och bulldozers används för att begrava det stora antalet avlidna.
Lastbilar och bulldozers används för att begrava det stora antalet avlidna.
 ?? Bild: Emerson Cardoso och Eraldo Perez ?? President Bolsonaro.
Bild: Emerson Cardoso och Eraldo Perez President Bolsonaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden