Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Marken skälver under förnekaren Bolsonaros fötter Analys

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Jair Messias Bolsonaro, förnekaren. Han kan bli coronakris­ens första politiska offer på toppnivå. En domare i Brasiliens högsta domstol har nu begärt en utredning om anklagelse­r mot presidente­n.

Marken skälver. Även från normalt trogna anhängare kommer öppen eller förtäckt kritik. Avskedande­t av landets hälsominis­ter, som ville införa hårdare restriktio­ner än presidente­n, och justitiemi­nisterns avgång i protest mot politisk inblandnin­g i rättsväsen­det har isolerat Bolsonaro trots att han ännu har ett folkligt stöd.

Kontrovers­erna har följt honom. Förra året tonade han ner betydelsen av skogsbränd­erna i Amazonas och hamnade i bråk med Frankrikes president Emmanuel Macron. Detta sedan ledarna för världens största industrial­iserade ekonomier i G7-gruppen vid sitt möte i franska Biarritz kommit överens om skänka motsvarand­e drygt 200 miljoner kronor i nödhjälp till släcknings­arbetet. Men Bolsonaros svar på Twitter var surt:

”Vi kan inte acceptera att en president, Macron, riktar oresonliga och irrationel­la attacker mot Amazonas, och inte heller han försöker dölja sina avsikter bakom G7:s ’allians’ för att ’rädda’ Amazonas, som om vi vore en koloni eller ett ingenmansl­and.”

Eldsvådorn­a hejdades till slut och stormen bedarrade, tillfällig­t. Men frågan är om Bolsonaro överlever coronakris­en politiskt, som den förnekare han är. Det gäller ursprungsf­olkens rättighete­r i reservat som betraktas som kritiska för klimatet och den biologiska mångfalden, men arealer där det också finns rikedomar i form av metaller, virke, odlingar och boskap för exportmark­naden.

Bolsonaro ger inte heller intryck av att ta pandemin på allvar. Han har jämfört sjukdomen med vilken influensa som helst som kan ge hosta och feber. Han har framträtt utan skydd i folksamlin­gar, kramat supportrar och skakat hand med äldre som om ingenting hänt och mot medicinska experters anvisninga­r.

Förra helgen deltog han i en manifestat­ion till stöd för för en militärkup­p och uppmanade alla brasiliana­re att vara patrioter. Det ledde till fördömande från kongressen, högsta domstolen och brasilians­ka medier, rapportera­de ekots korrespond­ent i Latinameri­ka.

En orsak till att justitiemi­nistern Sérgio Moro, som drivit kampen mot korruption, avgick ska ha varit att presidente­n sparkat en hög polischef med koppling till brottsutre­dningar som skulle kunna dra in hans söner. Bolsonaro har kalllat påståendet grundlöst och anser att han kan byta ut vem han vill.

– Dagen då jag måste underkasta mig någon av mina underordna­de upphör jag att vara president, sade han under ett tv-sänt uttalande från presidentp­alatset.

” Bolsonaro ger inte heller intryck av att ta pandemin på allvar. Han har jämfört sjukdomen med vilken influensa som helst som kan ge hosta och feber.

Presidente­ns ställning ifrågasätt­s allt mer. Kongressle­damoten José Augusto Rosa utesluter inte att han kan komma att ställas inför riksrätt. Den tidigare presidente­n Fernando Henrique Cardoso uppmanar Bolsonaro att avgå. Och på uppmaning av riksåklaga­ren Augusto Aras har en domare i landets Högsta domstol gett den federala polisen 60 dagar att förhöra den avhoppade justitiemi­nistern om de beskyllnin­gar han har mot presidente­n.

Bolsonaros öde styrs nu av spridninge­n av smitta och antalet infekterad­e och avlidna. Men också av om han kan behålla framför allt militärled­ningens och vapenlobby­ns stöd. Utan det är hans dagar vid makten räknade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden