Göteborgs-Posten

Norsk miljardär gripen för mord på hustrun

- Anna Hansson Malin Jansson

Den norske miljardäre­n Tom Hagen misstänks för mord alternativ­t medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen, som har varit försvunnen i över ett år. Polisens misstankar mot honom har gradvis stärkts. – Vi har fått klarhet i fler och fler saker, säger åklagare Åse Kjustad Eriksson.

Tom Hagen greps under tisdagsmor­gonen när han var på väg att lämna sin bostad för att åka till jobbet, skriver den norska tidningen VG.

Flera bilar spärrade av en gata i Lørenskog utanför Oslo och polis fanns kort efter gripandet på plats både vid Hagens bostad och hans arbetsplat­s.

– Polisen har gripit Tom Hagen, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, säger Ida Melbo Øystese, polismästa­re i polisdistr­ikt Øst, på en pressträff.

Enligt VG har hemliga efterforsk­ningar och avlyssning i Tom Hagens hus pågått sedan i somras. Polisen har också avlyssnat hans telefon, något som Tom Hagen gett sitt samtycke till efter hans frus försvinnan­de.

– Det är nu 18 månader sedan Anne-Elisabeth Hagen anmäldes försvunnen. Hon är fortsatt inte funnen, säger polisinspe­ktör Tommy Brøske.

Polisen misstänkte från början att hon förts bort eftersom maken mottagit hotbrev med krav om betalning. Nu är man av uppfattnin­gen att det inte skett någon kidnappnin­g.

– Det har inte varit en reell förhandlin­gsmotpart eller fråga om reella förhandlin­gar, säger Brøske.

Andra hypoteser än kidnappnin­g har gradvis stärkts och med det har misstankar­na mot Tom Hagen stärkts. Fler än Hagen har dock inte gripits i ärendet på tisdagen.

– Vi kan inte utesluta att fler personer kan gripas, säger Åse Kjustad

Eriksson, åklagare vid polisen, som inte vill gå in på vad som fått polisen att fatta misstankar mot Tom Hagen.

– Men vi har fått klarhet i fler och fler saker och en samlad bedömning gör att det lett till en misstanke om mord.

På pressträff­en fick hon får en fråga om varför han inte har gripits tidigare.

– Det är först nu det har varit skälig grund för att misstänka Tom Hagen för mord.

På onsdagen kommer Tom Hagen att ställas inför en motsvarand­e häktningsf­örhandling. Då är det upp till rätten om han ska vara fortsatt häktad i fyra veckor till. Hagen nekar till brott.

– Hagen är svårt tagen av situatione­n. Han nekar till att ha något med detta att göra, säger hans advokat Svein Holden, till norska TV2.

Anne-Elisabeth Hagen försvann från sin bostad i Lørenskog utanför Oslo 31 oktober 2018. Teorin om att hon kidnappats för ekonomisk utpressnin­g var länge huvudspåre­t då hennes make fått hotfulla brev och krav om motsvarand­e nio miljoner euro i kryptovalu­ta skickade till sig.

Polisen hemlighöll försvinnan­det i flera månader, ända fram till 9 januari 2019 med rädsla för att Anne-Elisabeth Hagens liv var i fara.

Gärningspe­rsonen eller personerna tros ha förberett sig i månader innan de slog till och personer som utgett sig för att vara kidnappare har varit i kontakt med familjen och polisen via digitala plattforma­r. De har talat norska och gett informatio­n som bara de som tog henne kan veta, har polisen tidigare sagt.

Tiden har gått utan några spår efter Anne-Elisabeth Hagen och polisens huvudteori ändrades i somras från att hon var kidnappad till att hon bragts om livet.

– Sannolikhe­ten att hon är i livet är liten, sade Brøske på en pressträff förra sommaren.

Teorin baseras på att inga livstecken från Anne-Elisabeth Hagen uppvisats sedan ett telefonsam­tal samma dag som hon försvann. Polisen har också påpekat att de som utgett sig för att vara kidnapparn­a inte varit särskilt samarbetsv­illiga.

 ?? Bild: Terje Pedersen ?? Polisen meddelar på en pressträff att Tom Hagen gripits misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen.
Bild: Terje Pedersen Polisen meddelar på en pressträff att Tom Hagen gripits misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden