Göteborgs-Posten

America Vera-Zavala:

- America Vera-Zavala kultur@gp.se

Jag tycker det är härligt med alla olika sätt att hälsa. När jag var liten (på 1980talet) sa de allra flesta ursvenskar i byn Fritsla där jag bodde hej.

Vilken är din alldeles egna speciella coronahäls­ning? En av mina vänner hälsar genom att krama om sig själv två gånger, ibland flera gånger om hen är extra entusiasti­sk. Jag har sett många män hälsa med armbågarna, det verkar vara något som passar dem. Mina barn möter sina lärare varje morgon med fötterna. En hälsning som känns lite Gangnam-style. Jag har sett fotbollssp­elaren Luis Suarez göra en avancerad form av denna hälsning med sin dotter – på Instagram såklart.

En del vinkar. Andra gör yogi-hälsningen som egentligen är ett tack – namaste. Den liknar den thailändsk­a hälsningen som de svenska turisterna älskar att göra. Händerna som förs samman framför bröstet.

Jag hälsar genom att lägga högra handen på hjärtat och nicka lite lätt med huvudet. Ofta ler jag till rörelsen. Jag skulle inte säga att det är en muslimsk hälsning men det är många muslimer som hälsar så. Inte minst har hälsningen uppmärksam­mats i kraftig negativ bemärkelse när handskakni­ngsdebatte­r rasat. Det har alltid gällt muslimer som sägs vägra anpassa sig till det ”svenska” sättet att hälsa.

Den första stora handskakni­ngsdebatte­n kom efter att tjejerna i ”Halal-tv”, ett mycket kontrovers­iellt tv-program, inte tog Carl Hamilton i hand när de skulle intervjua honom. Han reagerade med ursinne. Andra hängde på. Det blev lynchstämn­ing. Programmet skulle begravas. Mycket likt det som hände åtta år senare då en reporter på TV4 inte klarade av att hälsa på en miljöparti­st på något annat sätt än det hon bestämt var det rätta. Politikern skulle nu fördrivas från svensk offentligh­et. Allt för en liten hälsning.

En person som aldrig tappade omdömet (och vars råd jag saknar mycket) är Magdalena Ribbing. I en DN-intervju om ”Halal-tv” som ligger på Youtube svarar hon på journalist­ens tämligen korkade och insinuanta frågor genom att visa att det går alldeles utmärkt att hälsa på andra sätt. Så lägger hon högra handen på hjärtat och ger reportern ett litet leende.

Sist debatten rasade gick det så långt att självaste statsminis­ter

Stefan Löfven, han som nu står i tv var och varannan dag och uppmanar oss att hålla avstånd, inte hälsa, inte kramas, då gick ut och sa: ”I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen.” Statsminis­tern sa då också (april 2016) att det inte går att ha förtroende­uppdrag i Socialdemo­kratiska Arbetarepa­rtiet om man inte tar kvinnor i hand.

Jag tycker det är härligt med alla olika sätt att hälsa. När jag var liten (på 1980-talet) sa de allra flesta ursvenskar i byn Fritsla där jag bodde hej. Det var hälsningen: hej!

I de latinameri­kanska exilkretsa­rna där jag delvis hade vuxit upp pussades vi på kinden. När mina bästisar från min första uppväxtort Fisksätra började på den fina samskolan i Saltsjöbad­en la de sig till med att skaka hand. Nuförtiden ska alla kramas vilket känns lite konstlat i vårt land där så många egentligen är nöjda med att hålla ett visst avstånd. Kanske kommer vi i post coronatide­n få hälsa som vi vill.

Nuförtiden ska alla kramas vilket känns lite konstlat i vårt land där så många egentligen är nöjda med att hålla ett visst avstånd

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Henrik Björnsson ?? Socialdemo­kraternas Stefan Löfven hälsar på Lisbeth Palme med ett hjärtligt dubbelfatt­at handslag.
Arkivbild: Henrik Björnsson Socialdemo­kraternas Stefan Löfven hälsar på Lisbeth Palme med ett hjärtligt dubbelfatt­at handslag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden