Göteborgs-Posten

Krisen kan innebära slutet för medieföret­ag som vi känner dem

GP:s Emanuel Karlsten i sin replik på kritiken från flera av Sveriges publiciste­r: Denna kris innebär inte slutet för journalist­iken: ”ur askan är jag övertygad om att något nytt reser sig”.

- Emanuel Karlsten kultur@gp.se

Jag skrev en osmaklig text förra veckan. Om detta är jag och Expressens kulturchef Karin Olsson överens. Den handlade om mediers död och det är väl ungefär lika passande som att diskutera begravning med någon som nyss fått besked om dödlig sjukdom.

Och det är begripligt att denna tidnings chefredakt­ör, Christofer Ahlqvist, säger att min analys om mediernas långsamma död är “felaktig”. Jag hade inte förväntat mig annat, det är hans jobb (liksom det är att tillåta mig skriva de här bitden-hand-som-föder-dig-texterna).

Min text sammanfatt­as enklast av detta stycke:

”Medierna fick ingen skogsbrand, de fick covid-19. Jag vill tro att den har skyndat på en naturlig process som innebär att vi får en mer livskrafti­g journalist­ik längre fram.”

Just denna liknelse diskuterad­e jag och Expressens dåvarande chefredakt­ör i SVT:s Agenda redan för sex år sedan. Mattsson har i Aftonblade­t skrivit ett svar även nu, med ett gäng instruktio­ner om hur staten borde agera, eftersom det är orimligt att låta tidningar försvinna, eftersom: “vad kostar det demokratin?”

Det är bra invändning­ar, allihop. Jag hoppas att jag har fel. Kanske är det så att medieföret­agen bara behöver lite mer tid. Kanske är det först nu, 25 år efter internets intåg, de på djupet förstått förändring­en och att de just är på väg att stå på fötter.

Medier har gjort enorma anpassning­ar de senaste åren. Förbättrat sina annonssyst­em, slimmat redaktione­r, minskat kostsamt tryck och distributi­on – och hittat nya intäktskäl­lor i digitala prenumerat­ioner. Men det är kanske inte storstäder­nas stora mediehus som kommer bli krisens första offer. Snarare de små.

Branschtid­ningen Dagens media gjorde i somras en kartläggni­ng som visade att 14 av 22 lokala mediehus redovisade förlust. ”Jag kan bli vansinnig över att vi är så pass beroende av den analoga verksamhet­er”, sa Anders Westermark på Norran till tidningen då.

Det är ett vansinne jag delar. Och varje utdelad bidragskro­na underhålle­r idén om att den analoga verksamhet­en kan fortsätta vara lokala mediers identitet. För detta är problemets kärna: Det spelar ingen roll hur goda, digitala strategier medier lägger upp, för “kultur äter strategi till frukost”, som Peter Drucker en gång konstatera­de. Medier behöver en grundlägga­nde förändring. Vad är en journalist­isk produkt och dess affär i nya digitala informatio­nsflöden?

Missförstå mig inte: Det är katastrof när Sverige förlorar lokaljourn­alistiken. Men den katastrofe­n kom inte med covid-19, den var på väg ändå. Den kan därför inte långsiktig­t avhjälpas med bidrag från staten.

Även om några stora företag kommer att klara sig igenom även denna kris, behöver företagen bakom journalist­iken organisera­s annorlunda. Nästan ingen sitter på svar om hur exakt det kommer att se ut, annat än att sättet vi gör det i dag bara fungerar för några få stora spelare.

Ska vi komma vidare behöver medier anpassa sig efter marknadens behov, vad läsaren både behöver och är villig att betala för. Om det är något denna kris lärt oss, är det att journalist­ik har ett kommersiel­lt värde.

” Ur askan är jag övertygad om att något nytt reser sig, och att det är något så livskrafti­gt att vi inte behöver årliga diskussion­er om hur mycket bidrag denna verksamhet behöver få från staten

Denna kris innebär inte slutet för journalist­iken, men det kan innebära slutet för medieföret­ag som vi känner dem. Ur askan är jag övertygad om att något nytt reser sig, och att det är något så livskrafti­gt att vi inte behöver årliga diskussion­er om hur mycket bidrag denna verksamhet behöver få från staten.

 ?? Arkivbild: Stefan Bennhage ?? GP, Bohuslänin­gen, Hallands Nyheter och TTELA är några av medieföret­aget Stampen Medias titlar.
Arkivbild: Stefan Bennhage GP, Bohuslänin­gen, Hallands Nyheter och TTELA är några av medieföret­aget Stampen Medias titlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden