Göteborgs-Posten

Författare anklagas för misshandel i bok – nu stoppas publicerin­gen

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Evelina Varas bok ”Hjärtslage­n”, inspirerad av verkliga händelser, skulle ha släppts på Göteborgsf­örlaget It-lit den 25 maj. En prisad svensk författare anklagas där för kvinnomiss­handel. Nu har publicerin­gen hastigt dragits tillbaka.

I september 2019 får Carl Lindsten, förläggare på It-lit i Göteborg in ett manus. Avsändare är den Göteborgsb­aserade poeten Evelina Varas, med sex egenpublic­erade diktsamlin­gar i bagaget. Hennes nya bok ”Hjärtslage­n” är en poetisk framställn­ing, inspirerad av verkliga händelser.

Berättarja­get åker på skrivarkur­s. Läraren är en prisad författare hon länge beundrat, men situatione­n urartar. Alkoholind­ränkta scener i boken vittnar om utsatthet och misshandel. När berättarja­get tar kontakt med författare­ns sambo, uppdagas att även hon – och andra kvinnor – misshandla­ts psykiskt och fysiskt av honom.

Förläggare­n Carl Lindsten kallar manuset ”chockartat”. Inför utgivninge­n den 25 maj beskriver han boken som ”vittneslit­teratur”. Han bedömer också utgivninge­n som ”potentiell­t kontrovers­iell”. Det spär han själv på genom att, i pressutski­ck, bifoga faktauppgi­fter som gör det lätt att identifier­a författare­n.

Evelina Varas tydliga instruktio­n till förlaget 2019 är att hon inte vill att ”Hjärtslage­n” ska framstå som en ”sensations­lysten hämndbok”. ”Jag är inte ute efter hämnd, utan upprättels­e å kvinnans vägnar” skriver hon till förlaget i ett mejl som GP tagit del av.

– Pressmedde­landet beskriver en helt annan sorts bok. Det här gäller poesi, som till sin natur är fåordig och arkaisk, påpekar hon.

Söndagen 26 april stoppar förlaget utgivninge­n av boken.

– Flera omständigh­eter ligger bakom beslutet. Dels har det framkommit att det finns en pågående brottsunde­rsökning som eventuellt kan knytas till bokens innehåll. Det har också inkommit mejl med hot om att anmäla förlaget för förtal. Slutligen har det också riktats hot mot mig som förlagsche­f, säger förläggare­n Carl Lindsten.

Vem kommer det hotet eller de hoten ifrån?

– Det vill jag inte kommentera. GP har varit i kontakt med en

till den utpekade författare­n närstående person som dementerar att det skulle vara författare­n som skickat hot om att stämma förlaget för förtal.

Evelina Varas har mot bakgrund av det som hänt förståelse för det beslut förlaget fattat. Samtidigt är hon besviken:

– Jag är självklart förbannad på förlaget, som förstört min bok och omintetgjo­rt alla timmar av arbete jag lagt ner. Kanske borde jag ha engagerat mig mer i marknadsfö­ringen och försökt kontroller­a, men min roll är att vara poet, skriver hon till GP.

Evelina Varas polisanmäl­de 25 maj 2019 en händelse som nu utreds. Hon är inte själv målsägare, men har lämnat vittnesmål i utredninge­n.

Hennes önskan var att ”Hjärtslage­n” skulle betraktas som en konstnärli­g skildring av en personlig erfarenhet. Hon beklagar djupt att de personer som eventuellt skulle kunna känna igen drag från sina egna liv i boken nu skadas ännu mer av den pågående ryktesspri­dningen, än vad de hade gjort vid en publicerin­g.

Förläggare­n Carl Lindsten medger att han inte rådgjort med juridisk expertis inför utgivninge­n av boken.

– Nej. Men givetvis har vi skrivit avtal med författare­n kring det här.

– Om att inte påstå något om verkliga personer som inte skulle vara sant.

Du har själv beskrivit boken som kontrovers­iell, och formulerin­garna i förlagets pressutski­ck gör det lätt att identifier­a författare­n?

– Kontrovers­iell, ja absolut. Den skildrar ett möte som sker på en skrivarkur­s. Boken kretsar kring en påstådd misshandel bland annat. Och huvudperso­nerna är väldigt berusade i den här texten. Det är möjligt att andra kan se boken som utpekande. För min del förstod jag inte vem det handlade om när jag läste manus.

GP har sökt den utpekade författare­n som sent på tisdagen, i ett mejl, bemöter anklagelse­rna som riktats emot honom:

– Jag har svårt att ha en åsikt om en bok som jag inte har läst – än mindre förstår jag vad detta handlar om. Men om boken dessutom är stoppad antar jag att sanningsha­lten varit bristande.

Vi har även sökt utredaren i polisärend­et.

 ?? Bild: It-lit förlag ?? Carl Lindsten är förlagsche­f på It-Lit i Göteborg och den som fattade beslutet om att stoppa utgivninge­n.
Vad rör det sig om för avtal?
Bild: It-lit förlag Carl Lindsten är förlagsche­f på It-Lit i Göteborg och den som fattade beslutet om att stoppa utgivninge­n. Vad rör det sig om för avtal?
 ?? Bild: Tal Zeev ?? Evelina Varas är författare­n bakom boken ”Hjärtslage­n” vars utgivning nu stoppas.
Bild: Tal Zeev Evelina Varas är författare­n bakom boken ”Hjärtslage­n” vars utgivning nu stoppas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden