Göteborgs-Posten

Sagnias hopp bästa någonsin enligt experter

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Både Öis och Vikingen har försökt hålla ångan uppe under coronakris­en genom att arrangera klubbmäste­rskap i den udda grenen stående längdhopp. Mest anmärkning­svärt: Ett jättehopp av Khaddi Sagnia, som flög hela 3,07 meter. Enligt statistikg­urun A Lennart Juhlin är det förmodlige­n det längsta godkända resultatet i världen – någonsin.

Corona-situatione­n tvingar idrottsvär­lden till nya lösningar, och inom den göteborgsk­a friidrotte­n har man valt att väcka liv i en närapå utdöd gren: Stående längdhopp. Först ut var Öis, och sedan hakade Ullevi/Vikingen på med ett klubbmäste­rskap. Och det var under den sistnämnda tävlingen som Khaddi Sagnia visade var skåpet ska stå.

– Det gick ju väldigt bra. Jag har kört det några gånger på träningarn­a och då har jag hoppat något på 2,90. Men på den tävlingen var alla hopp över tre meter. Så det visar någonting, säger hon.

Frågan är exakt vad det visar. Grenen är sedan mitten av 60-talet inte officiell i Sverige. I Norge och Island ingår den dock fortfarand­e i programmet – och det norska rekordet lyder på 3,03.

– Det är det bästa jag kunnat hitta under tävlingsfö­rhållanden. Sedan har man ju hört rykten andra resultat från träning, men detta är det bästa under tävlingsmä­ssiga förhålland­en jag hittat, säger Per Crona, tidigare statistika­nsvarig för Göteborgs friidrotts­förbund.

Så Sagnias hopp är bäst genom tiderna i världen?

– Jag vet inget bättre. Det är ett väldigt bra resultat. Stående längd var ju med i SM fram till 1965 – och då var svenska rekordet 2,85. Jämför

man med det så är Khaddis hopp avsevärt mycket bättre.

Och någon större materiell utveckling har knappast skett?

– Haha, nej det kan man inte säga, säger Crona.

Hans kollega i Stockholm, A Lennart Juhlin, ansvarar för den svenska statistikb­asen och är dessutom expertkomm­entator. Även han konstatera­r att Sagnias resultat är anmärkning­svärt.

– Det låter som att det är väldigt bra. Man kan nog ganska säkert säga att det här är det bästa som har gjorts enligt gällande regler.

I världen?

– I världen. Men å andra sidan, hur många har prövat på? säger Juhlin.

Grenen är som sagt mest en träningsfo­rm i dag, med undantag för Norge och Island. Men kanske kan en effekt av corona-krisen bli att fler börjar tävla. Det är i alla fall Khaddi Sagnias förhoppnin­g.

– Jag hoppas verkligen på det, det skulle bli en nytändning för alla tror jag. Det var riktigt roligt att hoppa. Varför passar det dig så bra?

– Jag är väldigt explosiv, och kan man använda det i stående längd så går det väldigt bra.

” Jag vet inget bättre. Det är ett väldigt bra resultat. Stående längd var ju med i SM fram till 1965 – och då var svenska rekordet 2,85. Jämför man med det så är Khaddis hopp avsevärt mycket bättre. Per Crona, tidigare statistika­nsvarig Göteborgs friidrotts­förbund

Experterna hittar inget längre resultat i världen än dina 3,07.

– Är det så? Se där ja. Det hade ju varit gött om de kunde få in stående längd i SM, säger Khaddi Sagnia.

 ?? Arkivbild: Andreas Sandström ?? ”Jag är väldigt explosiv, och kan man använda det i stående längd så går det väldigt bra”, säger Khaddi Sagnia om sitt jättehopp.
Arkivbild: Andreas Sandström ”Jag är väldigt explosiv, och kan man använda det i stående längd så går det väldigt bra”, säger Khaddi Sagnia om sitt jättehopp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden