Göteborgs-Posten

Nu skapas nya utomhuspla­ner för handbollen

- Alexander Olausson alexander.olausson@gp.se

Handbollen flyttar utomhus – det är en lösning som Göteborgs idrotts- och föreningsf­örvaltning använder för att klubbarna ska kunna träna. Nya planer har skapats på flera platser runt om i staden. – Det är ett jättebra initiativ, säger Önnereds HK:s klubbchef Johan Sylwan.

Det nya coronaviru­set har satt stopp för det mesta som heter idrott i Sverige och världen. När det kommer till den svenska handbollen så kommunicer­ade handbollsf­örbundet ut att SHE och Handbollsl­igan inte kommer att färdigspel­as över huvud taget. Det var först tänkt att slutspelet skulle skjutas upp till mitten av april men det ansågs omöjligt när förbundet den 16 mars bestämde sig för att ställa in allt.

Lagen i de båda ligorna fick alltså i stället inrikta sig på en lång försäsong. Vissa valde att ta semester till en början andra valde att träna på.

När det kommer till att minska smittsprid­ningen av covid-19 är det bättre att vara utomhus än inomhus. Därför har nu Göteborgs idrotts- och föreningsf­örvaltning (IOFF) valt att iordningst­älla ett antal handbollsp­laner på konstgräs som ett alternativ till inomhusträ­ningen.

– Detta initiative­t gör vi för att minska trängseln. Handbollen är kanske de som har ställt in mest av sin inomhusträ­ning för att man tycker att man trycker för mycket på varandra och så där – även innebandyn har gjort det en del. Då vill vi hjälpa till för att man ska kunna tränga nu när vädret ändå är hyfsat, säger Rustan Lundbäck, verksamhet­schef för planer och isar på IOFF.

Planerna som kommer kunna erbjuda handbollss­pel finns på Backavalle­n, Kviberg, Skatås och Ruddalen och kommer att kunna bokas av handbollsk­lubbarna under maj och juni.

Johan Sylwan är klubbchef i Önnered, som har runt 800 barn och ungdomar i föreningen, och berättar att han skickade ut informatio­nen

i föreningen i går och att det redan kommit in intressean­mälningar.

– Vi kommer att utnyttja ytan uppe på Ruddalen med våra allra yngsta årskullar (barn födda mellan 2010-2012). Det är ett jättebra initiativ – framför allt för de yngsta med tanke på de restriktio­ner som finns om att hålla avstånd och inte klänga på varandra. Det är svårare att ge den informatio­nen till små barn än att ge den till de vuxna.

Liknande lösningar för andra idrotter tittar IOFF på löpande. Bland annat har man ordnat en innebandy-yta på Ruddalen.

 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ?? Isabelle Gulldén vid The Super Game under dag fyra av Partille Cup 2018.
Arkivbild: Mathias Bergeld Isabelle Gulldén vid The Super Game under dag fyra av Partille Cup 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden