Göteborgs-Posten

Fifa-ledare vill inte se spottande spelare

- Henrik Skiöld

En del gör det av gammal ovana, andra för att rensa halsen eller näsan på grund av ansträngda slemhinnor. Den estetiska diskussion­en om spottande fotbollssp­elare tillförs nu medicinska aspekter. Smittar loskan?

Michel D’Hooghe, ordförande i Fifas medicinska kommitté, ser en sådan risk – att spottandet på planen kan leda till smittsprid­ning av coronaviru­set. Det uppger han för den brittiska tidningen The Telegraph, något som TV4:s Fotbollska­nalen snappat upp. D’Hooghe vill inte se något spottande på planerna så länge smittriske­n för coronaviru­set finns kvar.

Enligt D’Hoo ghe kan saliv stanna på planens yta i flera timmar, vilket kan leda till smittsprid­ning.

– Det är ohygienisk­t och ett bra sätt att sprida viruset. Det är en av anledninga­rna till varför vi måste vara mycket försiktiga innan vi startar igen.

– När vi börjar med fotbollen igen måste vi undvika det (spottandet). Frågan är om det är möjligt, kanske kan man ge ett gult kort, säger han till The Telegraph.

Den 8 maj tänker Sydkorea inleda fotbollssä­songen och enligt tidningen Korea Herald införs ett spottförbu­d. Spelare får heller inte prata med medspelare, motståndar­e eller domare på planen, skriver tidningen.

Samtidigt går en ännu inte publicerad undersökni­ng av Århus universite­t i en helt annan riktning och antyder att risken att smittas under en match är liten. Kontakten mellan spelare är väldigt kort under 90 minuters spel, i snitt bara en och en halv minut. Beräkninga­rna bygger på spelarnas samlade rörelsemön­ster i 14 matcher i danska superligan, skriver Videnskab.dk

Tidskrifte­n har bett flera utomståend­e forskare titta på studiens slutsatser.

– Sundhedsst­yrelsen räknar med att man ska vara närmare än två meter från en smittad person i 15 minuter för att det ska räknas som en kontakt. Så det råder inget tvivel om att de tider som anges i undersökni­ngen inte är kritiska och inte alls berör fotbollssp­el utomhus. Jag ser inga problem med vanlig, gammaldags fotboll. Amerikansk fotboll och rugby gör mig mer betänklig, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi.

Det han ser risker i är att klä om och duscha i samma omklädning­srum och samlas i en stor grupp och med omfamninga­r fira exempelvis ett mål. Han påpekar också vikten av att tvätta händerna och hosta i armvecket.

Danmark hoppas kunna starta superligan den 24 eller 31 maj, dock utan publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden