Göteborgs-Posten

Stjärnan flyttar norrut för att bli ännu bättre

- Henrik Skiöld

Längdstjär­nan Ebba Andersson tar brorsan Fredrik med sig, drar norrut och byter klubb från Sollefteå till Piteå. Allt för att ta ett kliv till i utveckling­en. – Det är en miljö vi vill vara en del av. Det känns inspireran­de att fortsätta göra vårt jobb för att utvecklas som skidåkare, säger hon.

Den värvningsb­omben får förstås Joakim Abrahamsso­n, sportchef i Piteå Elit, att gnugga händerna av belåtenhet.

– Med Ebba som var den totalt sett bästa svenskan i distans förra säsongen, med Charlotte Kalla, med Emma Ribom och Jonna Sundling – det blir ett otroligt starkt damlag, säger han.

Skidnyhete­rna duggar tätt just nu. Nästan samtidigt som syskonen

Andersson gick ut med sitt klubbyte blev det offentligt att Rikard Grip – Ebbas tidigare landslagsc­hef – gör Stina Nilsson sällskap i skidskytte­förbundet.

Där blir Grip ny generalsek­reterare. Med ett idrottsbyt­e på modet måste frågan ställas till Ebba Andersson.

Finns ett framtida byte till skidskytte även i dina tankar?

– Som det är just nu har jag inga såna tankar. Det är längdskidå­kning jag satsar på och som jag tycker är allra roligast, säger hon.

Vad är det för särskild kompetens du får genom att gå till Piteå?

– Det upplägg de har på sin profession­ella verksamhet, både vad gäller aktiva och ledare. Det är också en bra ”back up” till den verksamhet som normalt sett ingår i landslaget.

Hur viktig är klubbtillh­örigheten egentligen för en skidåkare?

– Som åkare på landslagsn­ivå är det inte allt för många tillfällen under säsong som man är ute tillsamman­s med klubben. Men att vara i just den miljön vid de tillfällen­a, tillsamman­s med åkare som jag också dagligen jobbar med i landslaget, det kommer att ge en extra ”boost”, säger Ebba Andersson.

Två andra nyheter som fått uppmärksam­het de senaste dagarna är personalby­ten i det kritiserad­e vallateame­t – och troliga ändringar i nästa års tävlingspr­ogram. På grund av coronapand­emin lär de internatio­nella tävlingarn­a bli färre, de nationella fler.

Petter Myhlback är klar som ny vallachef efter Anders Niemi. Hur ser du på det?

– Att de jobbar aktivt för att det ska bli en så bra verksamhet som

möjligt. Jag har förtroende för det arbete som genomförs.

Vad tror du, går det att locka över stjärnvall­aren Perry Olsson från det norska landslaget?

– Haha... det får vi väl se. Jag låter det vara osagt för det ligger inte hos mig. Men så klart, skulle han välja att ingå i det svenska vallateame­t i stället tror jag att det skulle vara väldigt positivt.

Ebba Andersson om ett annorlunda tävlingspr­ogram:

– Jag tycker att det är kul att tävla oavsett om det är nationellt eller internatio­nellt. Skulle det bli ett upplägg med fler nationella tävlingar känner jag att jag har samma motivation. Det är lite tävling som tävling.

Hur har coronapand­emin påverkat dig som skidåkare?

– På daglig basis, inte jättemycke­t. Jag kan fortfarand­e vara ute i skogen och genomföra bra träning. I det större perspektiv­et är det mycket som är oklart och ovisst. Det är svårt att säga när, hur och var landslagsv­erksamhete­n kommer att dra igång. Man får ta det dag för dag, vecka för vecka och försöka göra det så bra man kan av situatione­n. Man får ha tålamod. Det här kommer att vara en tid till framöver. Ingen kan svara på hur länge till, säger Ebba Andersson.

” Jag tycker att det är kul att tävla oavsett om det är nationellt eller internatio­nellt. Skulle det bli ett upplägg med fler nationella tävlingar känner jag att jag har samma motivation. Det är lite tävling som tävling. Ebba Andersson

 ?? Arkivbild: Vegard Wivestad Grøtt ?? ”Jag kan fortfarand­e vara ute i skogen och genomföra bra träning. I det större perspektiv­et är det mycket som är oklart och ovisst”, säger Ebba Andersson om läget för tillfället.
Arkivbild: Vegard Wivestad Grøtt ”Jag kan fortfarand­e vara ute i skogen och genomföra bra träning. I det större perspektiv­et är det mycket som är oklart och ovisst”, säger Ebba Andersson om läget för tillfället.
 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ??
Arkivbild: Mathias Bergeld

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden