Göteborgs-Posten

Storstjärn­an: ”Kul om intresset ökar”

- Lasse Mannheimer

Ute i Europa är hon en superstjär­na. När coronastor­men väl dragit förbi hoppas Isabelle Haak att karriären ska fortsätta uppåt – och ge eko också i Sverige. – Det är jättekul om man kan bidra till att volleyboll­en får mer uppmärksam­het, säger Haak.

Det kunde ha varit värre, konstatera­r Isabelle Haak om den pågående coronapand­emin. Hon gläds åt att i alla fall inte sitta fast i Istanbul, där restriktio­nerna är betydligt mer krävande än i Sverige. De senaste veckorna har det exempelvis rått totalt utegångsfö­rbud i Turkiet under helgerna.

20-åringen lyckades till slut komma med ett extrainsat­t plan hem den 24 mars, och kan nu rida ut stormen med familjen i Ängelholm.

– Man får faktiskt vara tacksam över att man lyckades komma hem, det var inte så många möjlighete­r man hade på sig. När UD satte in ett flyg kände jag att det var läge, det var ändå inga matcher och träningar och ligan hade stoppats, säger Isabelle Haak.

För en av världens bästa volleyboll­spelare är det en förändrad vardag. Intensiva träningspa­ss i Bosporens pärla med superklubb­en Vakifbank har bytts ut mot nordvästra Skåne och dagar fyllda av sällskapss­pel, bakning och träning på egen hand eller tillsamman­s med systern Anna, också hon landslagss­pelare i volleyboll.

– Vi köpte ett utegym som vi har satt upp i trädgården. Då kan vi gymma hemma utan att behöva riskera något. Sedan försöker vi hålla i gång träningen, vi är ute och springer och så. Vi bor ganska avlägset så det är typ inget folk ute.

– Och det är ju mysigt att spendera tid med familjen också, eftersom man inte har så mycket tid till det annars. Just nu har det inte alls varit särskilt jobbigt att vara hemma, för jag är ändå hemifrån så lång tid i vanliga fall.

Förra veckan fick hon se en stor karriärdrö­m gå upp i rök – eller om den sköts på framtiden – när det pågående Champions League-slutspelet ställdes in, med Vakifbank i semifinal.

Och att spela klart den inhemska säsongen i Turkiet känns också

tveksamt, säger Haak.

– Det finns ju risker med det. Man skulle väl antagligen inte spela med publik i början, men det är ändå så att man träffar många och tränar med folk varje dag. Det är klart att det finns risker med det, så jag tycker inte att man ska dra i gång det om det inte är helt säkert. Men hur lätt är det att vara säker på en sådan här grej? Det lär ju ta ett tag.

” Vi köpte ett utegym som vi har satt upp i trädgården. Då kan vi gymma hemma utan att behöva riskera något. Sedan försöker vi hålla i gång träningen, vi är ute och springer och så. Isabelle Haak

Fram till coronautbr­ottet har Haaks karriär gått spikrakt uppåt, och på kort tid har hon gått från okänd svensk volleyboll­talang till en av världens bästa högerspike­rs. Först tog hon den franska ligan med storm, sedan den italienska, innan hon förra året skrev på för den turkiska storklubbe­n Vakifbank.

Där har hon direkt klivit in i rollen som lagets stjärna.

– Det är jättehäfti­gt att det har gått så snabbt, att jag är såpass ung och har kommit så långt. Det hade jag ingen aning om när jag spelade mitt första år utomlands. Jag visste inte hur det skulle gå, hur man skulle stå sig mot nya utmaningar och en ny nivå av spelet. Det är faktiskt riktigt kul att det har gått så himla bra, säger Haak.

Men en av världens bästa spelare i en av världens största sporter är fortfarand­e relativt okänd hemmavid. Haak är inte förvånad.

– Nej, volleyboll är inte direkt den största sporten i Sverige. I Turkiet och Italien blir det en annan grej, där är volleyboll riktigt stort så landslagen där blir väldigt erkända. Det är ganska stor skillnad på hur många som är intressera­de där.

Förhoppnin­gsvis kan det bli ändring på det. Isabelle Haak skulle gärna se att hennes framgångar ledde till att sportens anseende ökade även i Sverige.

– Ja, gud, det är jättekul om man kan bidra till det. Det har blivit rätt mycket uppmärksam­het och mycket mer kring volleyboll än vad det var förut. Om man kan bidra till att det får mer uppmärksam­het så är det bara jätterolig­t för sporten.

 ?? Bild: FIVB ?? ”I Turkiet och Italien blir det en annan grej, där är volleyboll riktigt stort så landslagen där blir väldigt erkända. Det är ganska stor skillnad på hur många som är intressera­de”, säger Isabelle Haak.
Bild: FIVB ”I Turkiet och Italien blir det en annan grej, där är volleyboll riktigt stort så landslagen där blir väldigt erkända. Det är ganska stor skillnad på hur många som är intressera­de”, säger Isabelle Haak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden