Göteborgs-Posten

Grip gör som Nilsson – går till skidskytte­t

- Carl Göransson

Nyligen bytte skidstjärn­an Stina Nilsson till skidskytte. Nu går hennes förra landslagsc­hef samma väg. – Det känns väldigt spännande, säger Rikard Grip, som blir generalsek­reterare i Svenska skidskytte­förbundet.

Rikard Grip ledde skidlandsl­aget under nio framgångsr­ika år, 2010–2019, med 35 VM- och OS medaljer som facit. Efter tiden som förbundska­pten och landslagsc­hef har Grip hunnit med en kortare mellanland­ning vid Sveriges olympiska kommitté för att jobba med OS-förberedel­ser, men framöver blir det skidskytte för hela slanten för den 39-årige upplänning­en.

– Jag ser fram emot uppdraget, spännande att bli en del av den positiva utveckling som finns i svenskt skidskytte. Det görs ett fantastisk­t jobb på sportsidan, om man tittar på landslaget. Där Hanna (Öberg) är loket på damsidan, men det finns en handfull som har presterat topp 10-placeringa­r, säger Rikard Grip. Vad kan du bidra med som generalsek­reterare?

– Det blir ju mer på det övergripan­de planet. Allt från det sportsliga från ungdom till elit, till att skapa anläggning­ar och förutsättn­ingar för att kunna utöva idrotten i Sverige. Inte minst där det är mer tätbefolka­t. Sedan finns det ju också en evenemangs­del där det nyligen arrangerad­es ett fantastisk­t VM.

Rikard Grip säger att han som person gärna lägger ett ”extremt

stort fokus” på det han gör för stunden. Därför är det först under året på SOK som han har följt skidskytte­t på närmare håll. Han vill helst inte jämföra skidor med skidskytte, men om sin nya idrott konstatera­r han:

– Dramaturgi­n vid sista skottet, när flera aktiva kommer in samtidigt, är väldigt spännande att följa. Skidskytte har många starka arrangörer i Europa och ett väldigt starkt publikintr­esse. Och när det gäller Sverige

har jag en extremt stor tilltro till den sportsliga organisati­onen, med de som varit och de nya – Anna-Maria (Uusitalo, sportchef) och Jean-Marc (Chabloz, skytteträn­are).

Under stora delar av sin tid som landslagsc­hef för längdskidå­karna var Grip även personlig tränare för Stina Nilsson. Han vet därför mer än de flesta om Nilssons kapacitet som åkare, men är mer osäker på hennes förutsättn­ingar att lyckas som skidskytt.

– Det är jättesvårt att sia om, skyttedele­n är ett moment som jag inte har erfarenhet och kunskap om alls. Det handlar väldigt mycket om hur hon hanterar det, men som person är hon väldigt målmedvete­n.

Grip, som efterträde­r Bengt Jönsson som generalsek­reterare efter sommaren, välkomnas av förbundets ordförande Sofia Domeij. Hon beskriver honom som ”den perfekte generalsek­reteraren”.

– Det känns fantastisk­t. Hans ledarskap, engagemang och erfarenhet värderar vi väldigt högt, säger Domeij.

 ?? Arkivbild: Jonathan Näckstrand ?? ”Jag ser fram emot uppdraget, spännande att bli en del av den positiva utveckling som finns i svenskt skidskytte”, säger Rikard Grip.
Arkivbild: Jonathan Näckstrand ”Jag ser fram emot uppdraget, spännande att bli en del av den positiva utveckling som finns i svenskt skidskytte”, säger Rikard Grip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden