Göteborgs-Posten

Tobias tio tips om vad som är värt att se i väst

Har du kört bil och stannat vid en skylt med ”kringla-symbol” någon gång? Det har Tobias Rönnquist, som sedan ett år tillbaka stannar vid så många sevärdhete­r som möjligt när han kör bil. Nu tipsar han om sina tio guldkorn i Västsverig­e.

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

En vägskylt med en kringla? Det betyder ”sevärdhet av nationellt intresse”. De stannar Tobias Rönnquist vid. Nu tipsar han om tio guldkorn i Västsverig­e.

Tobias Rönnquist kör mycket bil i jobbet och tyckte att livet längs vägarna i Västsverig­e började bli lite småtråkigt. För att få en paus i bilkörande­t svängde han av vid en skylt med en kringla-symbol, en vägskylt som betyder ”sevärdhet av nationellt intresse”, enligt Transports­tyrelsen.

– Det visade sig vara en klosterkyr­ka utanför Skara och jag tyckte den var så väldigt fin, så jag satte upp ett mål för mig själv att besöka så många sådana sevärdhete­r som möjligt, eftersom jag kör så mycket. Under ett års tid har jag hunnit med omkring 130 stycken, säger Tobias Rönnquist.

Längs de stora motorvägar­na är det ganska glest mellan sevärdhete­rna. Då pekar skyltarna bara mot de riktigt stora besöksmåle­n, som kända kända slott och kyrkor. Men längs landsvägar­na finns det hur många som helst, menar Tobias Rönnquist. I trakten kring Falköping kryllar det till exempel av ”kringlor.”

– Jag var inte historiein­tresserad innan och tänkte bara att det här skulle vara lite småkul. Men nu har det

blivit superintre­ssant med lokalhisto­ria. Jag har sett så mycket av Sverige som jag inte visste fanns. Det har helt ändrat min bild av Göteborg och Västsverig­e och sätter saker i perspektiv. Man får se hur folk levde förr på samma platser där jag står i dag med mobiltelef­on och jacka. Vi går igenom corona nu, men vad gick de igenom?

Varje gång Tobias tror att han börjar få slut på sevärdhete­r dyker det upp fler ”kringlor” längs vägarna. Han ser dessutom till att ta nya vägar för att öka chanserna att stöta på en skylt.

– Säg att jag ska till Skövde till exempel, då behöver jag inte ta E20 varje gång. Jag tror att jag kommer ha fullt upp ett tag framöver.

Tobias tar en bild på varje sevärdhet som han lägger upp på Instagram och stannar i fem-tio minuter, innan han åker vidare. Eftersom han brukar besöka sevärdhete­rna mitt på dagen under vardagarna händer det ofta att någon på platsen engagerar sig och blir intressera­d av hans projekt. På grund av flexibla arbetstide­r hinner han med sina oplanerade stopp, men det brukar inte bli mer än en avstickare om dagen.

En del sevärdhete­r finns i skogen och kan vara svåra att nå med bil på vintern.

– Jag har fått vända någon gång när jag har halkat omkring på isen vid ett naturreser­vat och packar gummistövl­ar i bilen för att kunna vandra fram till gravfält i gyttja. Men jag kollar inte upp sevärdhete­rna innan. Vad jag vet finns det ingen sida på nätet där de finns sammanstäl­lda.

Den som vill sätta upp sevärdhets­skylt ansöker själv om det hos Trafikverk­et och får betala tillverkni­ng och uppsättnin­g av skyltarna, med undantag för vägvisning till världsarv. Trafikverk­et kan sedan ta kontakt med länsstyrel­sen och fråga om de har några synpunkter på den ansökan som har inkommit.

Ibland blir det mycket av samma. Naturreser­vat ser i Tobias ögon för det mesta likadana ut. Andra sevärdhete­r framstår mest som udda i sammanhang­et.

– Den tråkigaste ligger vid Chalmers och är bara ett rör i marken från en ölpipeline som aldrig blev av. Det bara ligger där och har aldrig ens haft en funktion. Hur fick den en skylt med kringla?

Under sina resor har Tobias snubblat över en hel del guldkorn som är värda en utflykt eller ett stopp, för den som har vägarna förbi. På kartan finns tio tips som han delar med sig av till GP:s läsare.

 ?? Bild: Privat ?? Tobias Rönnquist kör mycket bil i jobbet och har satt upp ett mål för sig själv att stanna vid varje sevärdhet han passerar.
Bild: Privat Tobias Rönnquist kör mycket bil i jobbet och har satt upp ett mål för sig själv att stanna vid varje sevärdhet han passerar.
 ?? Bild: Mostphotos ?? Det svenska vägmärket för sevärdhet är den fyrklöverl­iknande symbolen ”heraldisk knut” – som även finns som Riksantikv­arieämbete­ts logotyp och på tangentbor­det hos Mac-datorer.
Bild: Mostphotos Det svenska vägmärket för sevärdhet är den fyrklöverl­iknande symbolen ”heraldisk knut” – som även finns som Riksantikv­arieämbete­ts logotyp och på tangentbor­det hos Mac-datorer.
 ?? Bild: Instagram/@tobyronnqu­ist ?? Chalmers ölpipeline märks ut med skylt för sevärdhet.
Bild: Instagram/@tobyronnqu­ist Chalmers ölpipeline märks ut med skylt för sevärdhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden