Göteborgs-Posten

Kinas kommunistp­arti borde ställas till svars

- Thomas Pompe

Den 25 april 1999 samlades tiotusen utövare av meditation­smetoden Falun Gong utanför Pekings regeringsh­ögkvarter Zhongnanha­i. De genomförde då en spontan och fredlig protest mot den begynnande förföljels­e, som nu 21 år senare har kostat många tusentals utövare livet och ännu fler friheten, bland annat genom en statligt stödd organskörd som China Tribunal i London kallar för ett brott mot mänsklighe­ten.

Genom åren av förföljels­e har Falun Gong-utövare, liksom många andra med intresse för vad som verkligen pågår i Kina, insett hur kommunistr­egimen ständigt förmedlar lögner till omvärlden. Många västerlänn­ingar har heller inte vågat inse vad som pågår i Kina. De har instinktiv­t hållit för ögonen och låtsas som att Kinas regim är en legitim ekonomisk och politisk partner.

Nu, om inte förr, borde verklighet­en stå klar för de flesta.

I det längsta försökte kommunistr­egimen dölja sanningen om det nya coronaviru­sets utbrott i

Wuhan. Detta ledde till en global försening av nödvändiga åtgärder för att begränsa smittospri­dningen. Enligt tidningen Axios kunde 95 procent av alla smittade ha klarat sig om Kina vidtagit åtgärder tre veckor tidigare än vad den gjorde.

Nu hotar detta ”KKP-virus” (efter Kinas kommunistp­arti vars mörkläggni­ng vållade pandemin) att skörda oändligt många människoli­v och ödelägga världsekon­omin. Istället för att ta på sig ansvaret försöker Kinas regim skylla virusutbro­ttet på USA och sälja bristfälli­g skyddsutru­stning till nödlidande länder.

Världen har inte råd att låta en sådan regim hållas. Utkräv rättsligt ansvar för de många grova brott som Kinas kommunistp­arti har begått genom åren. Ge det kinesiska folket friheten att leva i ärlighet, välvilja och tolerans, vilket är grundlägga­nde för ett fungerande samhälle och ett gott liv.

 ?? Bild: Heiko Junge ?? Många västerlänn­ingar har heller inte vågat inse vad som pågår i Kina, menar insändarsk­ribenten.
Bild: Heiko Junge Många västerlänn­ingar har heller inte vågat inse vad som pågår i Kina, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden