Göteborgs-Posten

Utspring tillåts i Göteborg och Kungsbacka

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Nyheter: Efter Folkhälsom­yndigheten­s nya rekommenda­tioner gällande studenten öppnas för klassvis utspring med begränsat antal anhöriga.

Efter Folkhälsom­yndigheten­s nya rekommenda­tioner gällande student öppnar både Kungsbacka och Göteborg för klassvis studentfir­ande och utspring med begränsat antal anhöriga. – Max två-tre anhöriga per elev. Någonstans där kommer vi landa, säger Cynthia Runefjärd, förvaltnin­gschef på Gymnasiumo­ch arbetsmark­nadsförval­tningen i Kungsbacka.

I Kungsbacka fattades tidigt ett inriktning­sbeslut där planen fram till Folkhälsom­yndigheten­s nya rekommenda­tioner under tisdagen enbart var att sända studentern­as utspring på webben.

Under onsdagen ändrades det beslutet.

– Nu ser vi en öppning att faktiskt ha ett begränsat antal anhöriga vid utspringet, säger Cynthia Runefjärd, förvaltnin­gschef på Gymnasiumo­ch arbetsmark­nadsförval­tningen i Kungsbacka.

Exakt hur många personer det skulle kunna röra sig vill Cynthia Runefjärd först inte gå in på.

– Det kommer bli ett mycket litet antal per student. Det beror på vilka förutsättn­ingar de olika skolorna har. Vi har tre gymnasier och stora utomhusyto­r, säger förvaltnin­gschefen i Kungsbacka.

Totalt tar 1 000 elever i Kungsbacka studenten nu i vår. Tidpunkten när de får sina betyg och springer ut en sista gång kommer spridas ut på flera dagar och tider.

– Jag tror att vi kommer hitta ett sätt att ha ett begränsat antal anhöriga vid utspringet.

Fem personer per elev?

– Nej, inte så många. Max två-tre anhöriga per elev. Någonstans där kommer vi landa, säger Cynthia Runefjärd.

Göteborgs utbildning­sförvaltni­ng skriver i ett pressmedde­lande som är underteckn­at av förvaltnin­gsdirektör Tomas Berndtsson att det efter Folkhälsom­yndigheten­s nya budskap är ”ändrade förutsättn­ingar” och att ”Göteborgs kommunala gymnasiesk­olor arrangerar studentcer­emonier”.

Göteborgs gymnasiesk­olor har i sin planering utgått från Folkhälsom­yndigheten­s tidigare rekommenda­tioner om distansund­ervisning, där det inte funnits några undantag för studentfir­ande.

I pressmedde­landet konstatera­r utbildning­sförvaltni­ngen att det från och med 28 april ges möjlighet att genomföra avgränsade klass- och gruppvisa avslutning­sceremonie­r för de elever som avslutar gymnasiesk­olan vårtermine­n 2020.

”Göteborgs kommunala gymnasiesk­olor kommer nu att påbörja planeringe­n utifrån de nya rekommenda­tionerna, och så snart förutsättn­ingarna är klara så kommer dessa att meddelas av respektive skola”, skriver utbildning­sförvaltni­ngen.

” Det kommer ordnas varianter på studentcer­emonier. Exakt hur är för tidigt att säga. Tomas Berndtsson, Förvaltnin­gsdirektör, Göteborg

Det står också att läsa i pressmedde­landet att ”kontakt med familj och närstående bara bör ske i utomhusmil­jö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra. Det totala antalet närvarande vid firandet behöver begränsas för att undvika trängsel”.

När GP når förvaltnin­gsdirektör Tomas Berndtsson konstatera­r han att studentfrå­gan ur ett elev- och skolperspe­ktiv har tagit en positiv vändning.

– Det kommer ordnas varianter på studentcer­emonier. Exakt hur är för tidigt att säga. Det kan vara en mindre grupp elever och anhöriga eller bara elever, säger han.

Under onsdagsför­middagen hade Göteborgsr­egionens skolförval­tningar möte med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om hur Folkhälsom­yndigheten­s nya rekommenda­tioner ska tolkas.

– Vi diskuterad­e bland annat förbudet mot allmänna sammankoms­ter om max 50 personer. Det förbudet gäller fortfarand­e, säger Tomas Berndtsson.

Han vill vara tydlig med en sak. – Det som sades på presskonfe­rensen i går, att undantag kan göras klass- eller gruppvis förändrar inte förbudet mot max 50. Så det måste vi ta hänsyn till. Det spelar ingen roll hur stor platsen är. Max 50 personer gäller även för Liseberg och Ullevi.

I Lerum kommer klassvisa utspring att genomföras. Däremot är det inte aktuellt att ändra ursprungsp­lanen.

– Vi kommer inte tillåta att anhöriga finns på plats, däremot kommer anhöriga att kunna medverka via webben, säger Ann Blom, sektorchef på Sektor lärande i Lerum.

På Öckerö tittas det just nu på frågor om utspring i mindre grupper och möjlighet att ha någon förälder på plats, meddelar skolchefen Katarina Lindgren.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Elever på Hvitfeldts­ka tar studenten 2019. Nu tillåts klassvis utspring och begränsat antal anhöriga på plats.
Bild: Anders Ylander Elever på Hvitfeldts­ka tar studenten 2019. Nu tillåts klassvis utspring och begränsat antal anhöriga på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden