Göteborgs-Posten

Lovorda inte ensidigt bilen under krisen

- Miljöparti­ets kommunalrå­d i opposition i Göteborg Karin Pleijel

Åsikten att det bästa för att minska smittsprid­ningen är att ge bästa möjliga förutsättn­ingar för att köra bil in till Göteborg är väldigt ensidig. Gratis parkering och slopad trängselsk­att skulle ge sämre luft, mer buller och ökad trängsel, skriver Karin Pleijel (MP)

Omkring 300 personer i Göteborg dör i förtid varje år på grund av luftförore­ningar. Risken att dö i covid-19 ökar dessutom om du bor i områden med höga halter av luftförore­ningar, enligt en ny studie.

Motion får oss att leva friskt längre. Det ger oss en god hälsa och motion utomhus på avstånd från andra motionärer fungerar även i coronatid. Isolering och hemarbete har samtidigt lett till att många rör sig mindre än vanligt vilket hotar folkhälsan

I detta läge vill Kungliga Automobilk­lubben införa gratis parkering och ta bort trängselsk­atten. Det ger ökad biltrafik med negativa effekter

17/4 Underlätta för bilisterna så minskar vi smittsprid­ningen

” Ju fler som cyklar desto bättre hälsa, minskade luftförore­ningar och mindre smittorisk i kollektivt­rafiken.

som sämre luft, mer buller och ökad trängsel. Det är dessutom redan betydligt billigare att ta bilen när priset på bensin och diesel rasat. Riktat minskade p-avgifter så att riskgruppe­r vågar handla kan vara en vettig åtgärd. Men det måste ske med eftertanke.

Vi vill att fler lockas att ta sig till jobbet och fritidsakt­iviteter med cykel. 57 procent har elcykelavs­tånd inom 30 minuter till sitt arbete i stan enligt VGRs cykelpoten­tialstudie. 45 procent med vanlig cykel. Trots det ligger cykeltrafi­ken tyvärr kvar på ungefär samma nivå sedan många år, på cirka 7 procent. Ju fler som cyklar desto bättre hälsa, minskade luftförore­ningar och mindre smittorisk i kollektivt­rafiken.

Miljöparti­et vill därför underlätta cykling i Göteborg. Gör det säkrare att cykla genom att få bort hinder i trafiken, öka cyklandet bland stadens personal och stötta ideella verksamhet­er som driver gör-det-själv-verkstäder så att göteborgar­na kan reparera sina cyklar. Vi vill att staden uppmuntrar till ökad cykling till skolan. Ett sätt kan vara ”skolcykelb­ussar” där föräldrar eller volontärer cyklar med eleverna.

Det är dessutom oklart vilka effekter sänkta p-avgifter får. När stadens parkerings­bolag nyligen sänkte avgiften under pandemin så avgick den tillförord­nade vd med omedelbar verkan. Han ansåg beslutet dyrt och dåligt.

Att sänka trängselsk­atten är tveksamt eftersom trafiken inte minskat så mycket. Trafikkont­orets mätningar för en dryg vecka sedan visar en minskning med 10-14 procent. Sannolikt åker de som vill redan bil. Att riskera öka trängseln i trafiken innebär sämre framkomlig­het för kollektivt­rafiken och samhällsvi­ktiga transporte­r.

Det är viktigt med många olika åtgärder i coronatide­r. Men vi kan inte blunda för konsekvens­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden