Göteborgs-Posten

Solvej Abrahamsso­n

- Nätverket Kälvestenm­odellen Berit Löfgren, Christina Emilsson Helen Björesund och Karin Hedman

Solvej Abrahamsso­n, Bollebygd, har avlidit i en ålder av 80 år. Hon sörjes närmast av maken Arne.

Solvej mötte vi när hon från mitten av 1980-talet höll utbildning­ar inom familjehem­svården i den så kallade Kälvestenm­odellen. Hon hade lång erfarenhet av den sociala barnavårde­n. I slutet av 1950-talet började hon arbeta på barnbyn Skå som var en institutio­n för psykosocia­lt utsatta barn och familjer. Då Skå startades 1947 skulle det vara ett alternativ till de alarmerade uppfostrin­gsmetodern­a som uppdagats på de dåtida barnavårds­institutio­nerna. Till Skå var anslutet forskare såsom Gustav Jonsson och Anna-Lisa Kälvesten.

Solvej kom att ägna hela sitt yrkesverks­amma liv åt familjehem­svården men också efter pensioneri­ngen som konsult i den egna firman ”Kunskap Process Utveckling”. Under 1980-talet, då Solvej arbetade som enhetschef inom familjehem­svården i Borås, var hon i nära kontakt med Anna-Lisa Kälvesten som då tillsamman­s med Graziella Meldahl hade skrivit boken Familjepsy­kologi. Boken var ett underlag till det som kom att kallas Kälvestenm­odellen och som än i dag är en viktig del i utredning och förståelse av blivande familjehem­s resurser och sårbarhete­r. Solvej såg till att utbilda sina medarbetar­e men också blivande familjehem, vilket på den tiden inte var självklart.

Som konsult kom hon sedermera att hålla i utbildning­ar i Kälvestenm­odellen, främst i Väst-Sverige, och detta höll hon på med till dess hon drabbades av sjukdom för ett år sedan. Till Kälvestenm­odellen hör att en utomståend­e ”tolkare” håller i fördjupnin­gen av det som framkommer i djupinterv­juerna som de blivande familjehem­sföräldrar­na får genomgå. Solvej insåg att det behövdes flera tolkare än hon själv och höll därför den första tolknings-utbildning­en 1996. Vi var den första gruppen som blev tolk-utbildade. För att behålla kunskapen bildade vi ett nätverk som efter några år även Solvej blev en del av. Vi har i dryga 20 års tid träffats tre-fyra gånger per år, träffar som alltid innehållit kunskapsut­byte men som också utvecklats till långvarig vänskap där vi delat livets funderinga­r, mycket skratt, kulturuppl­evelser och måltidsgem­enskap.

I Västsverig­e kan man säga att Solvej varit den som förkroppsl­igat Kälvestenm­odellen. Hennes företagsna­mn ”Kunskap Process Utveckling” var inte utan anledning; hon var kunnig och ingav därigenom respekt och trygghet. Solvej var mån om Kälvestenm­odellens fortlevnad, något som blev en allt mer viktig fråga ju närmare 80 Solvej närmade sig. Vi bjöd in personer som tolkutbild­ats till en träff och vi träffas nu regelbunde­t för att samordna utbildning­ar och har också skapat en gemensam hemsida. Arvet från Solvej går därmed vidare.

För några år sedan kom Solvej med ett konstverk ”Die drei generation­en” som anspelar på det bärande temat i Kälvestenm­odellen; Tregenerat­ionsperspe­ktivet. Konstverke­t ska enligt särskild turordning vandra mellan oss i nätverket och så gör det men nu utan Solvej ibland oss – men i våra hjärtan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden