Göteborgs-Posten

Karin Pihl:

Sovjetmänn­iskan levde ständigt i undantagst­illstånd. Förmödrarn­as historia och erfarenhet­er kommer väl till pass under coronakris­en.

-

Förslaget om ett nationellt biljettsys­tem är ett typexempel på en lösning på ett problem som inte finns, och som i stället kan skapa nya problem.

Under en mulen vårdag för trettio år sedan tittade jag som nu skriver på artikeln och på den tiden precis hade blivit myndig, nyfiket ut ur tågfönstre­t medan jag anlände tillsamman­s med föräldrarn­a till vår nya hemstad Göteborg. Bakom oss hade vi lämnat Estland som fortfarand­e tillhörde Sovjet. Här skulle vi skapa oss ett tryggt liv. Bortom ovissa politiska omständigh­eter i en sammanfall­ande diktatur i det lilla landet där historiskt både Hitler och Stalin hade härjat med sina trupper under kriget. Vi var framme på en plats där freden hade verkat länge.

Jag bor inte kvar i Göteborg och mina föräldrar är inte längre i livet men coronapand­emin har osökt fört mig i minnen tillbaka till min första svenska hemstad. Efter några månader i idyllen med vänliga mänskliga möten, började föräldrarn­a känna en viss otrygghet – tilliten människor emellan hade alldeles för naiva proportion­er utifrån deras sovjetiska livserfare­nheter.

Sovjetmänn­iskan var formad till att vara mer misstänksa­m, folk hade ju angivit varandra och uppvisat människans mindre smickrande sidor. Successivt uppskattad­e mamma pålitlighe­ten människor emellan mer och mer. Dock hade hon ständiga funderinga­r över hållbarhet­en i ett fredligt samhälle. Hon blev politiskt aktiv, oroade sig över bristande beredskap, talade om vikten av lokal livsmedels­produktion, ifall det skulle bli krig eller annat undantagst­illstånd.

Mormor anlände från Estland i början av 2000-talet och skulle bo med mamma som blivit ensamståen­de. Sverige var vackert i mormors ögon men hon oroade sig för begravning­en. Det var med hennes mått ovanligt långa väntetider innan ceremonier­na ägde rum och kvarlevorn­a jordfästes. Hur skulle det bli, om många skulle dö samtidigt?

Sovjetmänn­iskan räknade ständigt med undantagst­illstånd. I min nya västerländ­ska värld var det något mossigt med det där eviga engagemang­et över ”men om något händer”. Men nu när mormor och mamma är borta är jag länken till familjehis­torien. Under dagarna i början av pandemin, då en del av befolkning­en beslutade sig för att hamstra, behöll jag lugnet och tänkte på en vittnesuts­aga i Den sista Sovjetmänn­iskan av Svetlana Aleksijevi­tj – bröd, lök och tvål skulle man klara sig på. Enligt mormor var potatis och vitkål också bra att ha, vitaminrik­t och mättande. Tursamt nog hade ingen kommit på att svepa med sig kålhuvuden från butiken.

Ett virus som förändrat samhället, har höjt statusen på överlevarn­as visdomar. Jag frestas att utropa: fler överlevand­serfarna medborgare till politiken!

Under pandemin har vårt fokus skiftat från ungdomskul­ten till de äldre. De unga som huvudsakli­gen förutspås att klara smittan utan större besvär, får sin frihet kringskure­n utifrån hänsyn till generation­erna före. Överlevnad­sskulden, ett psykologis­kt begrepp som betecknar ”dåligt samvete” över att klara sig bättre än de föregående generation­erna eller medmännisk­orna, är plötsligt på tapeten. Därpå en betungande fantasi om möjlighete­n att smitta någon till döds.

En student berättade häromdagen om sin rädsla att råka hamna för nära äldre personer i butiken. Personer som handlar till sina gamla föräldrar, har oroat sig över att råka bära på smitta och sprida det utan att veta om det.

Vårdperson­alen på äldreboend­en där skyddsutru­stning saknas får arbeta mitt i viruskrige­t. Skulden är självklart inte deras när smittan sprider sig. Vårt ansvar är kollektivt på samhällsni­vå.

När mormor mot slutet av sitt liv låg på Östra sjukhuset, kom överlevnad­sskulden från kriget och stalinisme­n på tal. Hon mindes att hon stal bröd på marknaden under hungersnöd­en och anpassade sig i övrigt noggrant till diktaturen­s krav. Vad det nu än innebar kan inte jag döma henne – hade hon inte klarat sig skulle jag ju inte ens blivit född. Hon själv hade en sund inställnin­g till överlevnad­sskulden och kunde försonas med livet.

Inte hade jag anat, att efter trettio år i det fredliga landet skulle naturens krig mot den mänskliga organismen sätta samhället på prov och jag skulle vända mig till förmödrarn­as historia i mitt sökande efter existentie­lla svar för att hantera situatione­n. Rådet till oss alla blir rationell samhällspl­anering: som i rimlig mån tar hänsyn till möjliga utbrott av oväntade pandemier eller andra undantagst­illstånd. Det vi behöver är även psykologis­k tröst i att vi som individer har rätt att försonas med oss själva, när vi gör vårt bästa i att klara av att överleva ett större skeende som vi inte kan kontroller­a fullständi­gt.

 ??  ??
 ?? Arkivbld: Fredrik Sandberg ?? Kål. Bra att ha i kristid.
Arkivbld: Fredrik Sandberg Kål. Bra att ha i kristid.
 ?? Bild: Markus Gårder ?? Sigrid Herrault, skribent och dramatiker
Bild: Markus Gårder Sigrid Herrault, skribent och dramatiker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden