Göteborgs-Posten

25 miljoner till utbildning­sinsatser i Göteborg

- Andres Kriisa andres.kriisa@gp.se

I sviterna av coronakris­en har varslen avlöst varandra och arbetslösh­eten ökat. Därför lägger nu Alliansen och Socialdemo­kraterna i Göteborgs kommun 25 miljoner kronor på jobb- och utbildning­sinsatser. – Vi måste hålla emot både smittsprid­ningen och de ekonomiska effekterna av pandemin, säger Helene Odenjung (L), förste vice ordförande i kommunstyr­elsen.

De ekonomiska konsekvens­erna av pandemin är kännbara runtom i landet, inte minst i Göteborg. Coronakris­en har bland annat vält omkull stora delar av turistnäri­ngen och industrin och sedan den 1 mars har nästan 10 000 personer varslats i Västra Götaland, enligt Arbetsförm­edlingen.

Exempelvis meddelade Volvo Cars under onsdagen att man kommer att varsla 1 300 tjänstemän. Sedan tidigare har krogkoncer­nen Avenyfamil­jen meddelat att man varslar samtliga anställda. Det är bara några av exemplen.

För att mildra effekterna satsas nu 25 miljoner kronor på jobb- och utbildning­sinsatser. Exakt vad som behöver göras, kommer nämnden för arbetsmark­nad och vuxenutbil­dning att se över.

– Det kommer vara ganska brett, vi kommer jobba vidare med dem som precis kommit från arbetsmark­naden och dem som står

långt ifrån den idag, säger Helene Odenjung (L), ledamot och 1:e vice ordförande i kommunstyr­elsen.

Rent konkret kommer pengarna gå till kompetensu­tveckling, omställnin­gsutbildni­ngar, och utbildning­ar inom yrkesvux. Hjälper verkligen utbildning­ar när det är så få som nyanställe­r just nu?

– Även om vi går in i en lågkonjunk­tur är utbildning alltid bra

och uppdaterad utbildning ännu bättre, säger Helene Odenjung och fortsätter:

– På kort sikt behöver vi få mer personal i till exempel äldreomsor­g och hemsjukvår­d, där har vi redan utbildat 55 personer. Tittar vi på Event-sidan, som är Göteborgs varumärke är det inte förrän man häver restriktio­nerna som de jobben komma tillbaka.

Helene Odenjung tror och räknar med fler arbetsmark­nadsinsats­er

på statlig nivå.

– Jag tror att staten och andra aktörer behöver göra stora insatser för att ställa om. Utbildning­sinsatser behövs på alla nivåer, skolor behöver få rätt förutsättn­ingar för att bedriva undervisni­ng.

Utöver utbildning­sinsatsern­a är partierna överens om satsningar på svenskunde­rvisningen.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Liberalern­as kommunalrå­d Helene Odenjung. Satsningen är en av de åtgärder som ingår i krisuppgör­elsen mellan M, L, C, KD och S i Göteborg.
Bild: Anders Ylander Liberalern­as kommunalrå­d Helene Odenjung. Satsningen är en av de åtgärder som ingår i krisuppgör­elsen mellan M, L, C, KD och S i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden