Göteborgs-Posten

Experter: Värsta torkan på 500 år

-

Tjeckien befinner sig enligt experterna i sin värsta torkperiod på 500 år. – Situatione­n är helt enkelt katastrofa­l, säger miljöminis­ter Richard Brabec.

Under våren har floderna i Tjeckien enligt officiella mätningar sjunkit till nivåer som är avsevärt lägre än under motsvarand­e period de senaste åren, som också varit drabbade av torka.

”Den period av torka som landet har erfarit sedan 2015 är den värsta under de senaste 500 åren”, skriver experter och vetenskaps­män kopplade till Intersucho, ett vetenskapl­igt organ fokuserat på torka, på organets Twitter.

Och även miljöminis­ter Brabec tycker uppenbarli­gen att läget är mycket svårt. Han säger till tjeckiska medier att läget är katastrofa­lt.

I fjol påverkades 99,5 procent av Tjeckien av torkan, som orsakade skördeförl­uster på motsvarand­e drygt 4,3 miljarder kronor, enligt landets jordbruksk­ammare.

Brabec skyller extremtork­an på ”minskninge­n av nederbörds­volymen, höjningen av medeltempe­raturen samt utökad förångning och en längre växtsäsong”.

Även årets sommar väntas bli torr och ministern har kallat till ett krismöte den 12 maj med regionala och lokala befattning­shavare, bland annat för att säkra tillgången på dricksvatt­en.

Också i grannlande­t Polen är läget svårt och myndighete­rna där säger att vattentill­gången motsvarar den i Egypten.

 ?? Arkivbild: Petr David Josek ?? En bild från den torkpåverk­ade skörden av humle i byn Rocov i Tjeckien sommaren 2018.
Arkivbild: Petr David Josek En bild från den torkpåverk­ade skörden av humle i byn Rocov i Tjeckien sommaren 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden