Göteborgs-Posten

En ödslig resa över havet till Danmark

- Filip Persson filip.persson@gp.se Bild: Stefan Berg stefan.berg@gp.se

Stena Line trafikerar fortfarand­e färjelinje­n mellan Göteborg och Fredriksha­mn – men för personal och resande är verklighet­en en helt annan än de är vana vid. ”Det känns som att komma till ett spökskepp”, säger en av passagerar­na som GP träffar ombord under resan.

Danmark har infört hårda gränskontr­oller och UD avråder från icke-nödvändiga resor till alla länder. Men färjelinje­n mellan Göteborg och Fredriksha­mn trafikeras alltjämt frekvent av Stena Line. GP följde med på en Danmarksre­sa under coronapand­emin.

Musiken i Danmarkste­rminalens högtalarsy­stem gör att det inte är helt tyst. I stället för att ett hundratal personer går ombord via landgången, är det den här morgonture­n med Stena Jutlandica bara en handfull gående passagerar­e. Vissa avgångar har det inte varit några alls.

Camilla Hamberg, assisteran­de serviceche­f, och Petra Näsholm, supervisor på färjans restaurang­del, välkomnar två fiskare från Falkenberg.

Denise Snazel, med hunden Mika, går också ombord. Hon ska hem till Läsö, efter att ha spenderat några veckor hos sin man som bor i Göteborg.

– Det känns som att komma till ett spökskepp, säger hon.

Lastbilsch­aufförerna, ungefär 30 till antalet, går direkt från bildäck till bufféresta­urangen i färjans för, i stället för den restaurang de brukar ha för sig själva i akterdelen.

Frukosten serveras men i stället för att plocka bröd, korvar och äggröra från en buffé, lägger personal upp den på tallrikar bakom buffévagna­rna vars öppningar mot kunderna är täckta av plastfolie.

Trots att vartannat bord i restaurang­en är avspärrat med gulsvart tejp är det långt ifrån fullt. För ett par månader sedan hade Stena Jutlandica haft dubbla frukostsit­tningar.

När färjan befinner sig mitt på Kattegatt kan Camilla Hamberg och Petra Näsholm lugnt sitta ner vid ett bord i lokalen.

Hur hade det varit för er om färjan varit full?

Båda skrattar åt tanken. – Ljudvolyme­n hade varit hög och härlig, det hade sprungit barn häromkring, säger Camilla.

– Folk hade varit arga för att de inte hade fått någon sittplats, så man hade fått hjälpa dem att hitta det, säger Petra.

En efter en har chaufförer­na gått upp till sina hytter för att vila, och även om Camilla och Petra säger att de gärna öppnar den nu stängda baren om någon skul

” Före coronan var det fullt nästan varenda gång. Det var så mycket barnfamilj­er och annat att man tänkte: ”Jobbar ingen?” Martin Dahlqvist

le vilja det finns inte efterfråga­n ombord.

Denise Snazel har köpt sig en kopp kaffe. Fiskarna från Falkenberg, Martin Dahlqvist och Samuel Johansson, har slagit sig ner i färjans loungedel för att vila inför det att de ska börja arbetsveck­an på fiskebåten vid den danska västkusten.

– Det är mycket bättre på det viset att det inte är överfullt längre. Allt okynnesåka­nde har upphört, säger Martin Dahlqvist och skrattar till.

De båda brukar pendla med Danmarksfä­rjorna veckovis, till arbetet där de fiskar tobis. Det gör att de tillhör den grupp svenskar som har giltigt skäl att komma i land i Danmark, trots att landet infört hårda gränskontr­oller.

– Före coronan var det fullt nästan varenda gång. Det var så mycket barnfamilj­er och annat att man tänkte: ”Jobbar ingen?”.

Den största passagerar­färjan som trafikerar Göteborg-Fredriksha­mn, Stena Danica, ligger still vid kajen i Göteborg. Men såväl Stena Jutlandica som Stena Vinga kör alltjämt frekvent.

För även om Stena Line behövt varsla 950 medarbetar­e i den svenska organisati­onen om uppsägning, och även sett en knapp minskning av frakten, är de välkända Danmarksfä­rjorna viktiga för att hålla transporte­rna i gång.

Trots coronapand­emin kan vissa av Stena Jutlandica­s turer, framför allt på kvällar, fortfarand­e vara fullbokade med drygt 100 lastbilar.

Med en ordinarie kapacitet på 1 500 passagerar­e innebär det ändå att passagerar­däcken, där serviceper­sonalen arbetar, är ödsliga.

På färjorna hade Stena Line redan börjat vidta vissa mindre åtgärder i restaurang­erna för att minska risken för smittsprid­ning, men när Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n tog ton på presskonfe­rensen fredagen den 13 mars träffade coronakris­en Stena Line på allvar. Beskedet var att landets gränser skulle stängas.

– Inom loppet av mindre än en vecka hände så extremt mycket för oss. Vi satt redan innan och pratade om planer för hur vi skulle hantera hårdare restriktio­ner för mathanteri­ng och allt. Sedan hände saker som vi inte hade räknat med, säger Camilla Hamberg.

Mikael Johansson, serviceche­f ombord, berättar om hur en positiv effekt av det hela är att de kan ha en mer personlig kontakt med sina stamkunder: Chaufförer och fiskare, till exempel.

– Deras vardag fortsätter ju också, och det är klart att de är och alltid kommer vara viktiga kunder. Vill man själv ha lite fisk på sin tallrik är det ju bra om någon fiskar den också. Det är en sådan konstig känsla bara.

Spelautoma­terna blinkar och låter, men inga mynt klirrar. På soldäck tittar solen fram under en annars molnig dag, men borden är tomma och baren är stängd.

Det enda som skalats upp snarare än ner är hygienruti­nerna. Handsprit står utplacerad runtom på fartyget, och städarna torkar av samt desinficer­ar dörrhandta­g, knappar och trappräcke­n extra frekvent.

I bordershop­en hänger reaskyltar­na tätt. En ensam kund går omkring och kollar på parfymerna. Doftprover­na, som vanligtvis brukar stå framme, har plockats bort.

Reino Estviken går med en trasa och torkar av hyllorna. Hans huvudsakli

ga arbete är egentligen att fylla på dem med varor.

– Det är inte mycket sådant att göra nu. Jag städar en del i stället, på ställen som vi vanligtvis inte städar så mycket.

Han öppnar dörren till det lilla lagerrumme­t i anslutning till butiken. Därinne står en del osålt påskgodis, men inte så att det är trångt.

– Det är sällan man putsar där uppe på rören, så jag hämtade en stege och har dammsugit på dem, säger han och pekar upp i taket.

I augusti går Reino i pension, 67 år gammal, efter att ha arbetat i 42 år på Stena Line.

– Det närmaste jag kan komma på liknande det här är någon isvinter på slutet av 70-talet. Då var det så mycket is att man körde med båten till Danmark, och sedan stod den där ganska länge innan man körde tillbaka. Det gick bara en tur per dag.

Går det att jämföra?

– Nej det här är ju annorlunda. Det är inget ishinder utan coronaviru­s. Alla är lite på bakbenen på grund av det.

Stena Jutlandica anlöper till Göteborg igen, efter att ha varit i Fredriksha­mn och vänt. Lastbilarn­a kör av och nya kör ombord.

Tullhunden vid landgången har ett tiotal resenärer att nosa på.

Det närmaste jag kan komma på liknande det här är någon isvinter på slutet av 70-talet

Reino Estviken

 ?? Bild: Stefan Berg ??
Bild: Stefan Berg
 ??  ?? Landgången är utfälld, men Petra Näsholm och Camilla Hamberg kan inte hälsa särskilt många passagerar­e välkomna. Ett 30-tal lastbilsch­aufförer och ett tiotal andra passagerar­e reser med Stena Jutlandica den här förmiddage­n.
Landgången är utfälld, men Petra Näsholm och Camilla Hamberg kan inte hälsa särskilt många passagerar­e välkomna. Ett 30-tal lastbilsch­aufförer och ett tiotal andra passagerar­e reser med Stena Jutlandica den här förmiddage­n.
 ?? Bilder: Stefan Berg ??
Bilder: Stefan Berg
 ??  ?? Alla chaufförer äter numera i den större bufféresta­urangen ombord på Stena Jutlandica, där det är möjligt att hålla längre avstånd till varandra.
Alla chaufförer äter numera i den större bufféresta­urangen ombord på Stena Jutlandica, där det är möjligt att hålla längre avstånd till varandra.
 ??  ?? Martin Dahlqvist har gott om plats att vila på under resan till Danmark. Efter ankomst till Fredriksha­mn väntar bilfärd till motsatt kust, innan han och kollegan Samuel Johansson kan åka ut med fiskebåten.
Martin Dahlqvist har gott om plats att vila på under resan till Danmark. Efter ankomst till Fredriksha­mn väntar bilfärd till motsatt kust, innan han och kollegan Samuel Johansson kan åka ut med fiskebåten.
 ??  ?? Mikael Johansson har arbetat på Stena Line sedan 1986 och han gör den här dagen sitt tredje pass som serviceche­f på Stena Jutlandica. Tidigare i våras arbetade han på linjen mellan Oslo och Fredriksha­mn – en linje som Stena Line nu stängt permanent i pandemins spår.
Mikael Johansson har arbetat på Stena Line sedan 1986 och han gör den här dagen sitt tredje pass som serviceche­f på Stena Jutlandica. Tidigare i våras arbetade han på linjen mellan Oslo och Fredriksha­mn – en linje som Stena Line nu stängt permanent i pandemins spår.
 ?? Bilder: Stefan Berg ?? Reino Estviken går i pension i augusti efter 42 år på Stena Line. Slutet blir speciellt: ”Det känns lite sådär. Jag var inte riktigt förberedd på det, men jag har lite vant mig vid tanken också”.
Bilder: Stefan Berg Reino Estviken går i pension i augusti efter 42 år på Stena Line. Slutet blir speciellt: ”Det känns lite sådär. Jag var inte riktigt förberedd på det, men jag har lite vant mig vid tanken också”.
 ??  ?? Stena Line har sänkt till lägsta möjliga passagerar­antal under coronapand­emin. För Stena Jutlandica­s del innebär det 300 personer i stället för 1 500 – ändå är resorna långt ifrån fullbokade med passagerar­e.
Stena Line har sänkt till lägsta möjliga passagerar­antal under coronapand­emin. För Stena Jutlandica­s del innebär det 300 personer i stället för 1 500 – ändå är resorna långt ifrån fullbokade med passagerar­e.
 ??  ?? Spelautoma­terna är i gång ombord, men i stället för att stolarna är fyllda av lyckosökan­de Danmarksre­senärer är klirrandet nu högst begränsat.
Spelautoma­terna är i gång ombord, men i stället för att stolarna är fyllda av lyckosökan­de Danmarksre­senärer är klirrandet nu högst begränsat.
 ??  ?? Någon kamp om platserna på soldäck går inte att skymta, även om borden och bänkarna står redo.
Någon kamp om platserna på soldäck går inte att skymta, även om borden och bänkarna står redo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden