Göteborgs-Posten

Nya råd ska hindra smitta på äldreboend­en

- Filip Persson filip.persson@gp.se Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Nyheter: Lärdomar från drabbade regioner ligger till grund för Folkhälsom­yndigheten­s råd om hur coronasmit­tan ska hållas borta från äldreboend­en.

Region Stockholm och Region Sörmland har varit hårdast drabbade av smittsprid­ning på äldreboend­en. Med hjälp av enkätsvar därifrån ger Folkhälsom­yndigheten nu råd till boenden i resten av landet.

Äldreboend­en runt om i landet har drabbats hårt när det nya coronaviru­set har tagit sig in och spridits.

Region Stockholm och Region Sörmland är regionerna som drabbats allra hårdast, och på måndagens presskonfe­rens med Folkhälsom­yndigheten presentera­des lärdomar därifrån för att kunna stoppa svår smittsprid­ning på boenden.

– Det finns väldigt mycket kunskap om hur man förebygger dropp- och kontaktsmi­tta inom vården, säger Malin Grape, chef för enheten för antibiotik­a och vårdhygien på Folkhälsom­yndigheten.

Hon poängterar tre punkter, som man ser är de allra viktigaste. Bland annat att personalen ska stanna hemma vid minsta symptom.

– Här har arbetsgiva­ren en jättevikti­g roll att hitta strukturer, följa upp vilka symptom man kan ha och när man är frisk igen så att man kan komma tillbaka.

– Personalen ska också verkligen känna att det är okej att stanna hemma, att det finns personal på plats så att man inte går dit i lojalitet till sina kollegor. Nu är det lojalitet med brukarna, omsorgstag­arna, som är det viktiga.

Även organiseri­ngen av arbetet betonas som viktigt, så att antalet kontakter inom äldreomsor­gen begränsas.

– Man kan organisera medarbetar­e i mindre grupper. Och är det dessutom så att man har positiva fall kan man se till att samma personal inte vårdar både sjuka och friska omsorgstag­are.

Slutligen betonas vikten av att följa basala hygienruti­ner.

– Det är grunden för att förebygga smitta mellan personer på ett boende, precis som i vården. Då är det förutsättn­ingar både i form av kunskap, men också att allt finns på plats som handdesinf­ektionsmed­el och skyddshand­skar till exempel.

Liknande rekommenda­tioner har gällt även tidigare under pandemin, och genom enkätsvare­n ser Folkhälsom­yndigheten vikten av att fler hörsammar dem.

Det gäller, förstås, också boenden i Göteborg som på flera håll också haft stora problem,

” Vi har ingen bra bild av hur det har gått till Per Follin Chef vid smittskydd Stockholm

vilket GP rapportera­t om i flera artiklar.

– Det som är så viktigt att genomföra, vet vi inte följs i full utsträckni­ng i dag. Så det är fortfarand­e en väldigt viktig åtgärd att se till så att det här fungerar, säger Malin Grape.

Frågan på allas läppar – hur kom smittan egentligen in på äldreboend­ena – fick däremot inget tydligt svar under måndagens presskonfe­rens.

– Vi har ingen bra bild av hur det har gått till, säger Per Follin, chef vid smittskydd Stockholm.

Enligt honom var det inte heller syftet med enkäten.

I stället handlade det om en probleminv­entering och att se vilka åtgärder som vidtagits.

– Att gå tillbaka och se vad som skedde, det har vi inget enkelt svar på. Det rör sig om en komplex situation och miljö och det krävs många åtgärder för att förhindra spridning, säger han.

Det är ju ändå vad alla undrar nu...

– Det är absolut relevant, men just nu tittar vi på här och nu, samt framåt, säger Per Follin.

Han uppger fortsatt att det pågår ett samarbete mellan bland annat smittskydd­et i Stockholm, Folkhälsom­yndigheten och äldrevårde­ns huvudmän där man hoppas få fler svar.

Kan det landa i att vi aldrig riktigt får veta?

– Jag har inget svar på det idag.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Besöksförb­ud är en åtgärd som vidtagits på äldreboend­en i landet. Men det går att göra betydligt mer, betonar Folkhälsom­yndigheten.
Bild: Stefan Berg Besöksförb­ud är en åtgärd som vidtagits på äldreboend­en i landet. Men det går att göra betydligt mer, betonar Folkhälsom­yndigheten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden