Göteborgs-Posten

Utfasninge­n av kontanter är diskrimine­rande

- Björn Eriksson Talesperso­n för Kontantupp­roret

Coronakris­en har gjort frågan om beredskap mer aktuell än någonsin. Alla förstår idag att vårt samhälle är sårbart. Nästa kris kanske inte är en pandemi, utan en cyberattac­k eller naturkatas­trof där nätet försvinner. Då står vi oss slätt om vi inte har kontanter som betalmedel, skriver Björn Eriksson, från Kontantupp­roret.

I februari anordnade Kontantupp­roret ett seminarium i riksdagshu­set. Där deltog representa­nter från flera riksdagspa­rtier och uppfattnin­gen var entydig. Det är nödvändigt att behålla kontantern­a som betalmedel.

Riksdagens finansutsk­ott beslutade förra året att uppmana regeringen att tillsätta en utredning om kontantern­as legala status. Detta i enlighet med Riksbanken­s förslag. Riksbanken ser nämligen en stor fara i att lämna hela kontrollen över betalsyste­met i utländska händer, vilket blir följden om kortföreta­gens oligopol blir det enda alternativ­et.

Sverige har i dag en mycket otydlig lagstiftni­ng på området. Kontanter är ett legalt betalmedel, men vad det i sin tur innebär är inte klarlagt. Affärer och caféer kan exempelvis sätta upp en lapp om att de inte tar emot kontanter och uppfyller då lagens krav. En lag är inte mycket värd om det i praktiken räcker att meddela att man inte följer den - så behöver man inte följa den. Inget annat

” Det finns idag runt 1,2 miljoner människor i Sverige som av olika skäl inte använder digitala betalmedel

lagstiftni­ngsområde fungerar så slappt.

Detta är skälet till att regeringen nu måste agera. Per Bolund är ansvarig minister. I en intervju med Sveriges Radio uttryckte han att han själv ”inte ens har en plånbok”, ungefär som att det är helt onödigt med kontanter.

Uttalandet visar att ansvarig minister inte har förstått problemet. Kontantfrå­gan handlar inte om vad som är mest praktiskt, utan om hur vi säkerställ­er att alla människor i vårt land ska kunna hantera sina betalninga­r.

Det finns idag runt 1,2 miljoner människor i Sverige som av olika skäl inte använder digitala betalmedel. På landsbygde­n kan det vara dålig täckning. Våra äldre eller funktionsn­edsatta har svårt att hantera digitala lösningar med koder och knappar. Utsatta eller förföljda personer vill slippa lämna digitala spår. Det finns även grupper som till följd av tidigare betalnings­problem inte godkänns som bankkunder.

Vad blir det för ett kallt samhälle när vi ställer alla dessa människor utanför? Kontantern­a är ett viktigt medel för att alla ska bli inkluderad­e.

En viktig lärdom av Coronakris­en är att det är bättre att tänka efter i förväg. Utfasninge­n av kontanter har gått i rasande fart i Sverige. Inget annat land har haft en motsvarand­e utveckling. Hittills har regeringen varit ytterst passiv och låtit detta ske utan att fundera över konsekvens­erna. Nu är det, för att använda idrottsspr­åk, dags att släppa sargen och förstå att kontantfrå­gan är på allvar.

Om inte annat så är det en fråga om demokratis­k anständigh­et att tillsätta den utredning som finansutsk­ottet i vår folkvalda Riksdag har begärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden