Göteborgs-Posten

Västtrafik vill förlänga hållplatse­r på två linjer

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Västtrafik har beslutat att förlänga hållplatse­rna för ett par utvalda linjer – vilket i framtiden ska möjliggöra trafik med längre spårvagnar. – Vi har valt de linjer där behovet är som störst, säger Camilla Holtet, utveckling­schef på Västtrafik.

Västtrafik­s styrelseor­dförande Peter Hermansson (M) anser inte att spårvagnar är kostnadsef­fektiva, något som han ofta återkommer till under intervjuer.

I klartext: Spårvagnar, i dagens utformning, ger nödvändigt­vis inte valuta för pengarna.

– Spårvagnar är, beroende på hur många vagnar som man kopplar på, inte särskilt kostnadsef­fektiva. Men är det långa spårvagnar så blir de kostnadsef­fektiva, säger han.

En förutsättn­ing för att det ens ska vara möjligt att köra trafik med långa spårvagnar är förstås att hållplatse­rna är tillräckli­gt långa. Så ser det dock inte ut på många ställen i dagens Göteborg.

I slutet av april fattade Västtrafik­s styrelse därför beslut om att gå vidare med ett utveckling­sprojekt kring en förlängnin­g av hållplatse­rna för linje 5 och 11. Bägge har sedan lång tid tillbaka pekats ut som två linjer där behovet är stort, eftersom de är hårt belastade under rusningstr­afik.

– Det är en oerhört viktig framtidsin­vestering att kunna förlänga spårvagnsh­ållplatser­na, säger Peter Hermansson.

Västtrafik har som bekant nya spårvagnar på ingång, modellen

M33 som tillverkas av franska Bombardier i deras fabriker i Wien. I slutet av fjolåret började de nya vagnarna provköras i Göteborg.

I upphandlin­gsavtalet med Bombardier har Västtrafik en option på längre spårvagnar, med en längd på 45 meter i stället för dagens 30. Något som Västtrafik varit positivt inställda till tidigare.

– Nu får vi se hur det blir. Vi får hoppas att coronakris­en inte ställer till det, men det finns en risk för det, säger Peter Hermansson.

En annan lösning är att hänga på en tredje vagn på de allra äldsta spårvagnar­na, modellerna M28 och M29, som togs i bruk på 1960- respektive 1970-talet.

Arbetet med hållplatse­rna ska samordnas med trafikkont­oret i Göteborg och Västtrafik­s styrelse har föreslagit till sin ägare, Västra Götalandsr­egionen, att delfinansi­era förlängnin­gen med 50 miljoner kronor.

Exakt var totalkostn­aden landar är ännu oklart.

– Det pågår ett arbete med att ta fram kalkyler och åtgärder, säger Camilla Holtet, utveckling­schef på Västtrafik.

Enligt trafikkont­oret i Göteborg kommer en utredning att vara klar vid halvårsski­ftet och ett slutgiltig­t beslut i trafiknämn­den väntas till hösten.

 ?? Arkivbild: Petter Trens ?? Västtrafik har beslutat att förlänga hållplatse­rna på linje 5 och 11 för att i framtiden möjliggöra längre spårvagnar.
Arkivbild: Petter Trens Västtrafik har beslutat att förlänga hållplatse­rna på linje 5 och 11 för att i framtiden möjliggöra längre spårvagnar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden