Göteborgs-Posten

Pollensäso­ngen håller i sig: ”Nu väntar gräs”

-

Nysningar, kliande ögon och rinnande näsor. Pollensäso­ngen är i full gång – och även om björken nått sin topp är faran långt ifrån över. – Nu väntar gräs och gråbo, säger Åslög Dahl, på pollenlabo­ratoriet på Göteborgs universite­t. Hon berättar också om symptomski­llnaderna mellan allergi och corona.

I de västra delarna av Sverige börjar den för många så förrädiska björkpolle­n att klinga av. Men i Stockholm och östra Sverige är halterna fortsatt relativt höga.

– I Stockholms­trakten är björk fortfarand­e värst, men peaken har nog passerats, säger Åslög Dahl till TT.

– Då väntar i stället gräspollen. Det kommer pågå hela sommaren. Mitt tips till allergiker är att ta sin medicin och följa prognosern­a. Sedan ska man inte träna utomhus när det är höga halter, eftersom man andas in pollen då.

Dahl har ytterligar­e ett tips som kan lätta allergibes­vären.

– Man ska tänka på att tvätta håret ofta, eftersom pollen finns i håret och lätt kan hamna på huvudkudde­n i sängen, säger hon.

Allergisym­ptomen kan på vissa sätt likna de som coronaviru­set för med sig. Men, påpekar Åslög Dahl, det finns också skillnader.

– Det är mycket sällsynt med feber när man har allergi, och som jag förstått det är det ett vanligt symptom vid corona eller covid-19. De vanliga allergibes­vären är rinnande snuva, och en kliande känsla i ögon, mun och svalg.

 ?? Arkivbild: Mats Schagerstr­öm ?? Pollensäso­ngen är i full gång.
Arkivbild: Mats Schagerstr­öm Pollensäso­ngen är i full gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden