Göteborgs-Posten

Kraftig ökning av varsel i regionen – upp 400 procent

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Antalet varsel i Västra Götaland ökade med nära 400 procent förra veckan. Och från att ha drabbat de servicetun­ga branschern­a som handel och restaurang biter sig coronakris­en nu fast i ett allt hårdare grepp om industrin, visar Arbetsförm­edlingens färska siffror. – Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförm­edlingen.

Det har skett ett skifte i vilka branscher som påverkas. När coronakris­en kom till Sverige i början av mars berörde varslen framför allt anställda inom hotelloch restaurang och handeln, som en direkt följd av att människor stannade hemma i stället för att konsumera.

Under april har en ökad andel av varslen skett inom transport och industri, bland annat Volvo Cars som förra veckan varslade 1 300 personer tjänstemän om uppsägning.

Arbetsförm­edlingen tror att trenden fortsätter.

– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri,

Volvo Cars varslade i förra veckan 1 300 tjänstemän om uppsägning. säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförm­edlingen.

I Sverige har drygt 69 000 personer varslats om uppsägning i mars och april, och under samma period har 122 000 personer skrivit in sig på Arbetsförm­edlingen.

Men det finns ett mörkertal, då bara företag där minst fem personer varslats behöver rapportera detta till Arbetsförm­edlingen.

Under april varslades drygt 26 700 personer om uppsägning, att jämföra med 3 695 personer under april månad 2019.

– Det här är den största krisen i modern tid, sa myndighete­ns generaldir­ektör Maria Mindhammar på en pressträff på måndagen.

1 629 personer i Västra Götaland varslades om uppsägning förra veckan, enligt Arbetsförm­edlingens siffror som publicerad­es på måndagen. Det är en ökning med nära 400 procent mot veckan innan, då 430 personer varslades i regionen.

Sedan början av mars har 11 594 personer i Västra Götaland varslats om uppsägning.

Nationellt har 6 300 personer varslats om uppsägning den senaste veckan och 13 000 personer skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförm­edlingen.

Beskedet från myndighete­n var dystert. Det markerade en betydande ökning även på nationell nivå från förra veckans statistik, som visade att 2 575 personer varslats. Analysen från Arbetsförm­edlingens sida var då att systemet med korttidspe­rmittering­ar haft effekt.

Arbetslösh­etens utveckling beror på hur långvarig krisen blir. Arbetsförm­edlingen gör i ett av sina två scenarier bedömninge­n att vi kan få en topp i juli med en arbetslösh­et på runt elva procent. I ett alternativ­t scenario avtar smittsprid­ningen långsammar­e och och det blir en tuffare ekonomisk återhämtni­ng och vi ser en arbetslösh­et på 14 procent i september.

– För den som övervägt att utbilda sig eller att ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförm­edlingen.

På en pressträff på måndagen betonade Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör Maria Mindhammar att läget är fortsatt mycket svårt att bedöma framåt.

– Det är ett ansträngt läge på Arbetsförm­edlingen, men det är inte kaos, sa hon.

Arbetslösh­eten ligger på 8,1 procent, mot 6,8 vid samma tid förra året.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden