Göteborgs-Posten

Scania vill kunna flytta semestrarn­a

- Tobias Österberg

Det utsatta läget gör att Scanias vd vill se en tillfällig ändring i semesterla­gen. Allt för att produktion­en ska kunna fortgå under sommaren efter det att den precis startat igen. – Det hade behövts under det här extrema året. Sedan behöver det inte permanenta­s, säger Henrik Henriksson.

Fordonstil­lverkaren har sedan ett par veckor startat sin verksamhet igen sedan den varit helt nere som konsekvens av coronapand­emins utbredning. Henrik Henriksson beskriver den närmaste tiden som något av en testperiod där man inlednings­vis kör några dagar i veckan för att successivt återgå till femdagarsv­ecka.

Sommaren med tillhörand­e semesterpe­riod riskerar dock att bli en rejäl bromskloss.

– När industrin som mest behöver komma tillbaka till ett normalläge ska vi stänga i fyra veckor. Vi tittar nu på vilken flexibilit­et vi kan ha i att planlägga produktion­en globalt utifrån semesterpe­rioden. Det hade kanske varit bättre att köra lite längre innan vi tar ut semestern.

Utmaningen är dock semesterla­gen med krav på sammanhäng­ande semesterpe­riod.

– Semesterla­gen i Sverige ger inte speciellt mycket flexibilit­et. Det är något vi flaggat upp för relevanta parter och inlett en dialog kring, säger Henriksson.

Hur förhoppnin­gsfull är du gällande de här önskemålen?

– Det är för tidigt att säga men förhoppnin­gen är att bottna i den här frågan men jag tror att det finns en vilja nu från medarbetar­e att bidra till att stärka företagets förmåga att överleva och vara starkt. Vi måste se hur vi skapar flexibilit­et i det lagrummet som finns.

Henrik Henriksson och Scania kan nu summera enligt honom det mest dramatiska kvartalet någonsin för honom som företagsle­dare där omsättning­en bland annat backade elva procent och rörelsevin­sten sjönk till 246 miljoner euro.

– Det började med två månader där vi hade kalibrerat in bolaget på rätt flyghöjd – sedan kommer kalldusche­n i mars månad. Den finansiell­a påverkan kommer dock senare under året, för kvartalet som sådant är ganska starkt och visar att vi hade bra utväxling och lönsamhet i botten.

Till skillnad från konkurrent­en Volvo som nyligen rapportera­de en negativ orderingån­g har Scania klarat sig undan detta.

– Vi har haft kancelleri­ngar på uppemot 2 000 fordon under den här perioden men ingen negativ orderingån­g. Vi har rätt bra koll på vad som kommer hända under kvartal 2 och 3. Sedan blir det lite grann mer otydligt och vi får jobba med flera scenarier även om alla dessa är ganska mörka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden