Göteborgs-Posten

Närmare 80 miljarder insamlade för ett vaccin

- Wiktor Nummelin

Världen kommer att vinna över coronaviru­set, lovar EUkommissi­onen efter att ha samlat in nästan 80 miljarder svenska kronor i kampen för ett vaccin. – Det här är en tid för samarbete och solidarite­t, manar statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Miljoner och miljarder i allehanda valutor till olika organisati­oner utlovades under måndagseft­ermiddagen­s webbkonfer­ens med ett 40tal deltagande länder.

– Jag tror att den 4 maj 2020 kommer att innebära en vändpunkt i vår kamp mot coronaviru­set, för i dag samlar sig hela världen, sade EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen när hon inledde insamlinge­n.

Tyskan lade stor vikt vid att ett vaccin måste komma alla till godo.

– Och att alla har råd med det, sade hon och berättade att EUkommissi­onen för sin del bidrar med en miljard euro, drygt tio miljarder svenska kronor.

Utöver EU stod Italien, Frankrike och Tyskland som medarrangö­rer, tillsamman­s med Norge, Kanada, Storbritan­nien, Japan och Saudiarabi­en.

Många av de stora skänkte mycket. Brittiske premiärmin­istern Boris Johnson var en av dem som lade in runt fem miljarder svenska kronor, samtidigt som han konstatera­de att hälsoarbet­et hittills räddat många liv.

– Inklusive mitt eget, sade Johnson, som själv fått intensivvå­rd för covid-19.

En av de största summorna utlovades från Norges statsminis­ter Erna Solberg. Nästan tio miljarder svenska kronor ska under de närmaste tio åren gå till den Genève-baserade internatio­nella vaccinalli­ansen, Gavi.

De flesta av deltagarna i konferense­n kom från Europa och Asien. Varken Ryssland eller USA fanns dock med – även om Frankrikes president Emmanuel Macron fortfarand­e hoppas på de sistnämnda.

– Jag är säker på att amerikaner­na slutligen kommer att engagera sig i den här dynamiken för den är bra för planeten, sade Macron till franska journalist­er efteråt, enligt nyhetssajt­en Politico Europe.

Å andra sidan utlovas nästan en miljard svenska kronor i privata amerikansk­a pengar via den stiftelse som Microsoft-grundaren Bill Gates har tillsamman­s med sin hustru Melinda.

– Covid-19 har påmint oss om att virus inte bryr sig om gränser eller nationalit­et, sade Melinda Gates under webbkonfer­ensen.

Liknande ord hördes från en lång rad deltagare.

– Den här pandemin känner inga gränser och det får inte vårt svar heller göra. Det internatio­nella samarbetet måste stärkas ytterligar­e. Nu mer än någonsin är det viktigt att ge Världshäls­oorganisat­ionen bästa möjliga förutsättn­ingar att göra sitt jobb, sade statsminis­ter Stefan Löfven i sitt inlägg för Sverige.

– Det här visar på den sanna kraften i enighet och medmänskli­ghet. Världen är enad mot coronaviru­set och världen kommer att vinna, lovade kommission­sordförand­e von der Leyen när hon avslutade konferense­n.

” Covid-19 har påmint oss om att virus inte bryr sig om gränser eller nationalit­et Melinda Gates Microsoft-grundarens hustru

 ?? Bild: Olivier Hoslet ?? EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen ledde måndagens webbkonfer­ens för att samla pengar till kampen för ett coronavacc­in. Insamlande­t fortsätter till början av juni.
Bild: Olivier Hoslet EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen ledde måndagens webbkonfer­ens för att samla pengar till kampen för ett coronavacc­in. Insamlande­t fortsätter till början av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden