Göteborgs-Posten

Fransk uppgift: Smittan fanns i Europa före jul

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Fanns smittade med coronaviru­set i Europa redan i december, flera veckor innan de första fallen rapportera­des i Kina? Uppgifter från undersökta patienter i Frankrike tyder på det.

Det är danska TV2 som berättar att två franska sjukhus har analyserat gamla prover från patienter med lunginflam­mation. De fann coronaviru­s i ett prov från Paris förra året. Samtidigt som utbrottet av det nya viruset spreds på en marknad i staden Wuhan kan sjukdomen alltså redan ha funnits i Europa.

En plats som smittan kan ha kommit ifrån är möjligen fiskavdeln­ingen i ett köpcentrum i en förstad till Paris, enligt TV2 som hänvisar till professor Yves Cohen, chef för intensivvå­rdsavdelni­ngarna på sjukhusen Avicennes de Bobigny och Jean-Verdier de Bondy till den franska tv-kanalen BFMTV.

Proven togs på fransmän med lunginflam­mation och influensa innan coronaviru­set var allmänt känt och omskrivet. Nyligen bad Yves Cohen sina anställda att gå igenom de gamla proverna igen och testa dem för coronaviru­s. Läkarna koncentrer­ade sig på de som hade uppvisat symptom som liknar coronasmit­ta.

Till slut återstod 24 prover där sjukdomen inte omedelbart kunde förklaras.

– Av de 24 patientern­a hade vi ett prov som var positivt för covid-19 den 27 december, då mannen blev inlagd hos oss på Jean Verdier, säger Yves Cohen till BFMTV.

Först den 1 januari 2020 slog de kinesiska myndighete­rna larm om den nya sjukdomen.

– Vi genomförde testet två gånger för att vara säkra på att det inte var något fel, och bägge gångerna var det positivt, säger Yves Cohen till den franska nyhetskana­len Franceinfo.

Efter upptäckten vände sig sjukhuset till den tidigare patienten, som uppges vara helt frisk igen efter sin mystiska sjukdom.

– Han var överraskad och förstod inte varför han hade blivit smittad, säger Yves Cohen.

Mannen ska inte ha varit ute och rest och mest haft kontakt med sin familj innan han insjuknade. Han var, enligt Yves Cohen, sjuk i femton dagar och smittade sina barn, men inte hustrun, som ska arbeta i fiskavdeln­ingen på en stormarkna­d.

– Vi trodde att det kunde vara kinesisk fisk, men de har bara franska produkter, säger Yves Cohen till den franska tv-kanalen.

Men då kvinnans arbetsplat­s ligger i närheten av ett ställe där det säljs sushi och med kunder av kinesisk härkomst, finns det fortfarand­e en misstanke om varifrån smittan kommer. Yves Cohen vet inte säkert, men ser det som en möjlighet, säger han och menar att det nu är upp till andra institutio­ner att genomföra efterforsk­ningar.

Inkubation­stiden för coronaviru­s är vanligen mellan två och 14 dagar, enligt Folkhälsom­yndigheten. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats, även om enstaka fall kan avvika från dessa mönster. Det betyder att om de nya uppgiftern­a stämmer kan smittan ha funnits i Frankrike redan före jul.

kinesiska medier, som hänvisar till opublicera­de regeringsd­ata, upptäcktes det första fallet den 17 november förra året, veckor innan myndighete­rna erkände det nya viruset. Enligt rapporten i South China Morning Post hade myndighete­rna identifier­at minst 266 personer som smittats av viruset förra året och kom under medicinsk övervaknin­g.

 ?? Bild: Michel Euler ?? Franska undersökni­ngar tycks visa covid-19 i Paris redan i december.
Enligt uppgift i
Bild: Michel Euler Franska undersökni­ngar tycks visa covid-19 i Paris redan i december. Enligt uppgift i
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden