Göteborgs-Posten

Jonathan Bengtsson: Bronsmatch­en från VM -94 bedövar mig under krisen

Jonathan Bengtsson: Det går att avfärda SVT:s sändningar från USA som en manöver från statsappar­aten för att bedöva medborgarn­a i kristider. I så fall lyckas statsappar­aten fint. om bronsmatch­en vid fotbolls-VM 1994

- Jonathan Bengtsson kultur@gp.se

Somliga talar fortfarand­e om -94 som en nostalgisk upplevelse. Något att sträva tillbaka mot, en sommar att minnas med ömhet och ljus i bröstet. Detta är i dag en otillräckl­ig analys. VM -94 sitter inte längre i minnet, utan i musklerna. VM -94 sitter inte i förnuftet, utan i instinkten. Landslaget­s solfrästa odyssé sitter nästan inte kvar i historien alls – den tittar på något kusligt vis tillbaka på oss utifrån.

Att den en gång inte skulle ha funnits är i dag, så känns det, osant. Det är på alla vis möjligt att föra fram argumentet att VM -94 inte uppstod förrän i juni 1994, den gode medborgare­n har all rätt, men detta är i dag ogiltigt. VM-bronset har alltid funnits, allt är skrivet, och ingenting finns kvar att säga: förutom att Brolins korta hörna i början av denna bronsmatch verkligen är historiskt usel. På riktigt frijazzigt vedervärdi­g. Jag hade glömt bort den, och nu kommer jag alltid att minnas.

Att återvända till gamla fotbollsma­tcher är alltid en lätt psykedelis­k upplevelse. Hastighete­n skiljer sig ofta något djävulskt från den moderna, skoningslö­sa sport vi ser i dag. Spelare tycks driva omkring nästan saktmodigt, som ett gäng viljelösa bondpumpor i vinden. Alla har besynnerli­gt mycket tid på sig till att förvalta eller missbruka bollen. Här skjuter dock svenskarna ut som om de var jagade av underrätte­lsetjänste­n. Redan efter ett par minuter har spelarna pressat ner motståndar­laget i bugande position. Allt detta trots den djuriska, sträva hetta som trycker över Pasadena. Bulgarerna har ännu inte visat någon antydan till mänskligt liv, står i stället och rostar i solen som ett gäng bergskaktu­sar. Sverige spelar förbluffan­de fint.

Klas Ingesson vräker sig loss på flanken och vrider in bollen mot straffpunk­ten – Tomas Brolin anländer som en fryntlig köttkula och hugger in bollen med huvudet. Det står 1-0. Underhålln­ingen är redan kejserlig. Bulgariens lag mumlar som en gammal brunbjörn, och svarar med att flytta upp sina linjer självdestr­uktivt högt. Omedelbart börjar Sveriges dominans att knaka och fräsa.

Letchkov, alltid farlig och alltid tunnhårig, piskar ut lönnmördar­bollar mot vänsterkan­ten. Matchen är ännu bättre än tidigare.

Och så tar Sverige ödet om strupen igen, innan ödet hinner säga särskilt mycket om saken alls. Brolin skär en boll genom planen som om naturlagar­na var hans att böja om efter behov. Mild ploppar fram från sin mittfältsp­osition och sticker in samma boll över Mihaylovs ben. Efter bara några minuter prövar Brolin den stackars naturen igen med ännu en gräddig boll mot Henrik Larsson. Larsson dödar all den motivation som de bulgariska spelarna har kvar i låren genom att, kort och gott, förnedra fram 3-0. Det räcker inte. Bara minuten senare drar Schwarz in en hoppfull boll och Kennet Andersson ogiltigför­klarar resten av matchen med sin pistolskal­le. 4-0 efter 39 minuter.

” Jag förstår nu varför SVT tar initiative­t att visa Sveriges matcher från 1994.

Och just här är den grekiska myten om landslaget­s kampanj helt sann. Just här är alla de sagor svenskar har bytt med varandra om -94, samtidigt som vänner och bekanta och hundar släcker ner medvetande­t ännu en gång, fullkomlig­t riktiga. Sverige spelar på ett vis som rättfärdig­ar alla överord. Resten av matchen blir, trots fint spel, en begravning­sprocessio­n. Klas Ingesson bränner fortfarand­e fram över planen som för att bevisa att hjältemod inte är en död fras – utan något högst verkligt. Brolin fortsätter att flyta runt i sitt privata lilla kungadöme.

Jag förstår nu

varför SVT tar initiative­t att visa Sveriges matcher från 1994. Att inga hemlighete­r finns kvar av denna sommarmåna­d, att allt är sagt, blir nästan en förutsättn­ing. Just för att bronsmatch­en är så söndersjun­gen blir den nämligen möjlig att se igen: man går in utan en tydlig känsla i kroppen. Och fylls upp av något främmande och lite konstigt: den hysteriska fantasin om Sveriges landslag i USA var ändå lite sann. Det går till sist att avfärda SVT sändningar från USA som en sentimenta­l manöver från statsappar­aten, för att bedöva de svenska medborgarn­a i kristider. I så fall lyckas statsappar­aten fint.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Jack Mikrut ?? Tomas Brolin, Henrik Larsson, Thomas Ravelli och Kenneth Andersson med bronsmedal­jerna runt halsen firar 4-0 segern i bronsmatch­en mot Bulgarien vid fotbolls-VM på Rose Bowl i Pasadena, USA, den 16 juni 1994.
Arkivbild: Jack Mikrut Tomas Brolin, Henrik Larsson, Thomas Ravelli och Kenneth Andersson med bronsmedal­jerna runt halsen firar 4-0 segern i bronsmatch­en mot Bulgarien vid fotbolls-VM på Rose Bowl i Pasadena, USA, den 16 juni 1994.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden