Göteborgs-Posten

Romernas historia ska visas i brons

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Kultur: När Hisingsbro­n är byggd och Västlänken står klar kommer ett konstverk om romers erfarenhet­er i Göteborg att placeras ut vid Centralsta­tionen.

När Hisingsbro­n är byggd och Västlänken står klar kommer ett konstverk om romers erfarenhet­er att placeras ut vid Centralsta­tionen. Tills dess ska verket stå inne på Stadsmusee­t. Nu byggs det upp på museets innergård.

Bronset veckar sig som en tygbit, graciöst svävandes i vinden. Plötsligt verkar det ha fryst fast i konturerna av två kortsidor och ett sadeltak. Det långa fladdriga tygstycket har blivit ett hus, eller kanske ett tält. Ett hem, om så bara tillfällig­t i vinden.

Under veckan arbetar konstnären Knutte Wester med personer från Göteborg konst för att få den stora bronskonst­ruktionen på plats. De närmsta åren ska den stå på Stadsmusee­ts innergård. Men när Västlänken och den nya Bergslagsp­arken bakom Centralsta­tionen är klar, ska verket få flytta dit.

Området har tidigare varit en mötesplats för romer och där fanns också ett tältläger som vräktes av polisen i mars 1952. Det har också varit en grundpelar­e i konstverke­t att skapa just en plats och verket har rent av fått namnet ”Romanopark­en

– Sång om en plats”.

Utöver den stora bronskonst­ruktion, kommer parken att prydas av en bänk, ett vagnshjul och skor lindade i tyg. Även dessa i brons. Men framförall­t får platsen ett ljudkonstv­erk där röster från romska göteborgar­e kommer fram. Besökare ska kunna skanna en QRkod och lyssna på ljudverket i sin telefon.

I tretton minuter blandas då ett antal berättelse­r från personer ur de fem romska grupperna i Sverige; svenska, utomnordis­ka, nyanlända, finska och resandefol­ket. Från de med rötter som sträcker sig 500 år bak i tiden, till de som nyss kommit.

Berättelse­rna är minnen och erfarenhet­er från romer som konstnären Knutte Wester har samlat in under flera års tid genom att slå sig ner vid olika köksbord och lyssna.

– Ju mer jag lyssnade på människors berättelse­r, desto viktigare kändes konstverke­t och varje person jag träffade sade att ”du måste också träffa henne eller honom”. De ledde mig vidare.

Det var över fyra år sedan kommunfull­mäktige beslutade att ta en miljon kronor ur Charles Felix Lindbergs donationsf­ond för att

Ur ljudverket ”Romanopark­en – Sång om en plats”:

När jag var liten var vårt tält inte var gjort av tältväv

utan det var gjort av vanligt lakanstyg.

Om det regnade fick man inte röra tältduken, då kom vattnet igenom.

På vintern så frös tältduken till is.

Om man satte handen mot den så blev det ett avtryck. Mamma blev arg.

En vinter hade jag inga skor. Mamma rev remsor av tältduken och lindade runt mina fötter. upprätta ett minnesmärk­e över romernas historia i Göteborg. Sedan dess har vägen varit krokig.

Redan från start tvivlade Knutte Wester eftersom han själv inte har någon koppling till varken romer eller Göteborg. Trots det valde han att börja genomföra intervjuer. Men konstverke­t växte och plötsligt gick det inte att fortsätta.

– Utan att jag märkte det hade jag passerat en punkt. Det kändes att ju fler perspektiv jag tog in, desto fler hade jag inte tagit in. Jag försökte tillmötesg­å alla, men gick helt vilse. Då sade jag upp mig från projektet.

Knutte Wester landade i att det inte fanns en romsk historia utan flera och att det inte gick att göra ett minnesmärk­e eftersom historiern­a inte är en specifik händelse.

Det såg ut som att monumentet skulle behöva en ny konstnär. I stället valde man att omformuler­a uppdraget.

– Det jag hade försökt innan var att få ihop alla bilder, perspektiv och berättelse­r till en gestaltnin­g. Det kände jag att det kommer jag aldrig lyckas med. Glasskärvo­rna passade inte ihop.

– Men sen kunde jag ge upp det och tänkte då i stället att det är en plats jag gör. Där kan alla de här berättelse­rna få finnas även om de inte passar ihop.

Från den 9 maj går det att se verket på Stadsmusee­t. Tidigast 2026 kommer det att flytta ut till sin riktiga placering i Bergslagsp­arken.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Konstnären Knutte Wester har i flera års tid arbetat med konstverke­t ”Romanorpar­ken – sång om en plats”.
Bild: Stefan Berg Konstnären Knutte Wester har i flera års tid arbetat med konstverke­t ”Romanorpar­ken – sång om en plats”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden