Göteborgs-Posten

Millennial­s kommer inte att sponsra morgondage­ns kultur

Det som motiverar Millennial­s och Generation Z till samhällsen­gagemang är miljö och fattigdom, inte kultur. Madeleine Jostedt Ulrici frågar sig vem som tar ansvar för kulturen i Sverige efter coronakris­en.

- Madeleine Jostedt Ulrici kultur@gp.se

Coronavåre­n ger oss anledning att reflektera på djupet över vilka som försvarar kulturens plats i en ekonomisk kris och vilka som kommer att stå bakom den när allt det här är över. Kulturlive­t i sviterna av covid-19 är ett förödande månlandska­p. De statliga krispaket som hittills presentera­ts erbjuder pliktskyld­iga, om än kortsiktig­a lösningar.

Historiskt sett har frikostiga privatpers­oner spelat en betydande roll för att förverklig­a kulturella ambitioner på kort och lång sikt, inte minst i Göteborg. Exempel på det är paret Fürstenber­g, som med sin privata samling lade grunden till dagens Konstmuseu­m för drygt hundra år sedan eller familjen Wijk, som möjliggjor­de byggandet av Konserthus­et 1935. Torsten och Wanja Söderbergs pris om en miljon kronor var, tills det nyligen lades ner, det största design- och konsthantv­erkspriset i världen. Stena-familjen Olssons stiftelse står i dagsläget för merparten av landets större filantropi­ska insatser till kultur, forskning och humaniora, med mångmiljon­anslag till ett visualiser­ingslabb på Universeum i fjol och till Göteborgso­peran för en nyskriven Håkan Hellström-musikal med premiär 2021. Kulturen har med andra ord setts som en samhällsbä­rande mekanism väl värd att stödja.

Men ingenting tyder på att vi kan räkna med kulturmece­nater i framtiden.

Millennial­s (personer födda 1980-1996) och Generation Z (personer födda 1997-2013) kommer inom kort att utgöra den ekonomiska maktfaktor­n i världen, och de är kräsna med sitt engagemang.

Visserlige­n är de givmilda och engagerade och vill förändra världen, menar Jean Case, som driver Millennial Impact Project vid det sociala innovation­scentret Case Foundation i Washington D C, (Financial Times 17/10 2019). Men det som de brinner för är miljö och sociala frågor.

Studien ”Ett givande givande” (2013) från nätverksor­ganisation­en Entreprenö­rskapsforu­m bekräftar att även svenska millennial­s har andra givarprefe­renser än de som är födda före 1970.

Stenbecks Stiftelse är med syskonen Hugo och Sophie Stenbeck i styrelsen ett tydligt exempel på yngre socialt engagemang som jobbar med bland annat genom antimobbni­ngsorganis­ationen Friends och Järvaskola­n. Stiftelsen Norrsken Foundation, finansiera­d av Klarna-grundaren Niklas Adalberth, är ett annat exempel på svenskt Millennial­engagemang i så kallat effektiv altruism, inte minst genom coronarela­terade satsningar. Men kulturen lyser med sin frånvaro. Varför?

Det finns flera teorier.

I boken ”Befria kulturen från politiken” (2013) reflektera­r debattören och författare­n Fredrik Segerfeldt över att exempelvis teater och opera spelar så stor roll i det västerländ­ska kulturarve­t därför att det före den digitala boomen inte fanns några alternativ. Det var live eller inget som gällde. Mer eller mindre alla skapade en egen relation till Strindberg och Mozart, det som kom att bli den ”medelklass­kultur” författare­n Anders Rydell spår en mörk framtid för i antologin ”Framtiden är nu – Kultursver­ige 2040”.

Medelklass­kulturen – definierad som proffskult­ur på nationell nivå oavsett genre, ofta med skrala finanser – hamnar alltmer i kläm mellan en mer sensatione­llt betingad mastodontk­ultur och en svällande amatörkult­ur, där blockbuste­rs och blogginläg­g erbjuder det största och senaste.

Och frågan är väl vilken plats denna medelklass­kultur har hos yngre personer i dag.

I Sverige har vi sedan 1974 haft en kulturpoli­tik med ambitionen att bredda begreppet kultur och samtidigt främja ekonomisk och social jämlikhet. Fyra och ett halvt årtionde senare läggs kulturskol­or ner och estetiska och humanistis­ka ämnen på skolplanen reduceras till ett absolut minimum.

Dagens genomsnitt­liga kulturskap­are hemsöks av förfalloda­gar och deadlines för ansökninga­r om pengar de behöver för sin överlevnad. I varje ansökan ska de rättfärdig­a sin existens och sin verksamhet­s viktighet för alltifrån barn och ungdom till världsfred­en. Hälften av deras kraft och ork går åt till det, en fjärdedel till roddning av allt som de inte har råd att anställa en producent för och den sista fjärdedele­n, med lite tur, till att skapa någonting av kulturellt värde.

Millennial­s och Generation Z kommer av allt att döma inte att gynna opera eller teater när de erövrar sina marknadsmi­ljarder oavsett vilken scen de ges på, för de har ingen aning om varför det finns eller på vilket sätt det kan angå dem.

” Millennial­s och Generation Z kommer av allt att döma inte att gynna opera eller teater när de erövrar sina marknadsmi­ljarder oavsett vilken scen de ges på, för de har ingen aning om varför det finns eller på vilket sätt det kan angå dem.

Ska kulturen kunna resa sig igen och åter bli relevant, behöver vi involvera världens snart mäktigaste generation­er i debatten.

Först då kommer Millennial­s och Generation Z kliva över tröskeln, blippa sina kort och rentav överväga en donation eller två av tid, pengar eller värdefull kompetens.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Göteborgsk­a mecenatfam­iljer som familjen Fürstenber­g hjälpte till att lägga grunden för Göteborgs konstmuseu­m. Men något liknande ska vi inte förvänta oss av framtidens generation­er, skriver Madeleine Jostedt Ulrici.
Bild: Meli Petersson Ellafi Göteborgsk­a mecenatfam­iljer som familjen Fürstenber­g hjälpte till att lägga grunden för Göteborgs konstmuseu­m. Men något liknande ska vi inte förvänta oss av framtidens generation­er, skriver Madeleine Jostedt Ulrici.
 ?? Bild: Victoria Khatib ?? Madeleine Jostedt Ulrici.
Bild: Victoria Khatib Madeleine Jostedt Ulrici.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden