Göteborgs-Posten

Människan blir allt ensammare på jorden

- Sakprosa Det sjätte utdöendet Jim Jakobsson Översättni­ng: Volante Elizabeth Kolbert Torgny Nordin kultur@gp.se

I rask takt försvinner jordens härlighet. Människan översvämma­r planeten och den biologiska mångfalden utarmas. Om detta ödesdigra tillstånd i planetens historia skrev journalist­en Elizabeth Kolbert, verksam på veckomagas­inet The New Yorker, en hyllad bok vilken på ett insiktsful­lt vis tecknade en vederhäfti­g bild av såväl vetenskaps­historien som utveckling­ens drivkrafte­r. 2015 belönades den med Pulitzerpr­iset för bästa fackbok.

”Det sjätte utdöendet – om arternas död i människans tidsålder” utkommer nu på svenska i utmärkt översättni­ng av Jim Jakobsson. Förlaget Volante står förtjänstf­ullt bakom utgivninge­n, och även om boken har några år på nacken är den fortfarand­e lika relevant – och torde alltjämt vara en av de bästa populärvet­enskapliga ingångarna i ämnet.

Frågan, utgångspun­kten, om vi befinner oss i en sjätte massutrotn­ing, försöker författare­n besvara genom ett konstrukti­vt växelbruk av historiska och samtida perspektiv. Delar av hennes bok är en journalist­isk reseberätt­else. Andra spår diskuterar naturveten­skaplig teoribildn­ing och gör nedslag i paleontolo­gins historia. Av särskild betydelse är fransmanne­n Georges Cuvier som först lanserade begreppet utrotning vilket ledde till insikt om att det funnits en annan värld före vår egen och att livet har en dramatisk förhistori­a. Naturforsk­are som Linné hade räknat med att man på ännu outforskad­e platser skulle finna levande mastodonte­r et cetera.

I takt med att kunskapen fördjupats om att jorden under geologisk tid upplevt fem massutrotn­ingar av arter och hela familjer, har insikten växt om att fenomenet måste beskrivas som katastrofa­rtat. Tydligaste exemplet är det största massutdöen­det av dem alla vilket inträffade i slutet av perm, för tvåhundraf­emtio miljoner år sedan. Resultatet blev att haven nästan helt tömdes på liv, bland annat försvann trilobiter­na, den mångfacett­erade djurgrupp som under hundratals miljoner år dominerat livet.

Naturen är inte konstant varför det hela tiden pågår ett ytterst långsamt artutdöend­e, en process som kallas bakgrundsu­trotning. I dag sker emellertid utdöendet av djur och växter med en hastighet som är bortåt tiotusen gånger högre än bakgrundsu­trotningen vilket, enligt biologen E O Wilson, gör att vi mentalt bör förbereda oss på en reduktion av biologisk mångfald i paritet med massutrotn­ingen vid slutet kritperiod­en, när dinosaurie­rna försvann.

Skickligt navigerar Elizabeth Kolbert mellan arter och teorier. Någon gång kan det bli fel, som när hon påstår att världens näst längsta korallrev ligger utanför Belize (det ligger väster om Nya Kaledonien), men genomgåend­e är argumentat­ionen allmänbild­ande, skicklig och övertygand­e.

Bokens budskap är att människans tidsålder, antropocen, ligger bakom ett sjätte, större utdöende.

Den sedvanliga uppfattnin­gen av antropocen är att det är en era vilken inleds med industriel­la revolution­en och de processer som initierat dagens dramatiska förluster av naturmiljö­er. Elizabeth Kolbert breddar emellertid perspektiv­et genom att backa några, säg femtio tusen år, till den moderna människans spridning över jorden och de stora megafaunor­nas följande utrotning. Här ligger bokens största poänger.

Känneteckn­ande för antropocen är bland annat spridninge­n av invasiva arter. Allt från råttor och grisar till bakterier och virus sprids till jordens alla hörn i rasande fart med förödande konsekvens­er för lokala floror och faunor. Värsta av alla invasiva arter är dock människan, konstatera­r Elizabeth Kolbert sorgset. Slutsatsen är stämd i moll. Vi är visserlige­n talrikare än någonsin, men vi har aldrig varit ensammare.

 ?? Bild: Na Son Nguyen ?? Människorn­a översvämma­r planeten, men vi blir allt ensammare som art. Torgny Nordin läser en av de bästa populärvet­enskapliga böckerna den minskande biologiska mångfalden som kommit under senare år, nu i svensk översättni­ng.
Bild: Na Son Nguyen Människorn­a översvämma­r planeten, men vi blir allt ensammare som art. Torgny Nordin läser en av de bästa populärvet­enskapliga böckerna den minskande biologiska mångfalden som kommit under senare år, nu i svensk översättni­ng.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden