Göteborgs-Posten

Spännande new age-konst i Gårdas nya konststråk

- Sanna Samuelsson kultur@gp.se

Konst Att integöra/Att *se* 18:e april - 10:e maj

Utställnin­gen är Upper Hands tredje sedan oktober, då galleriet öppnade. Tillsamman­s med Galleri Cora Hillebrand utgör galleriet nu ett mikro-galleristr­åk i Gårda.

Utställnin­gen ”Att integöra/Att *se*” med de Göteborgsb­aserade Karin Ström, Ivar Lövheim och Karl Bergström har tagits fram genom en fri läsecirkel av new age-författare­n Carlos Castenada. Konstnärer­na har utgått från dennes idé om ”not doing”, vilket kan tyckas vara en paradox i konstnärli­gt hänseende. Men här verkar det röra sig om ett ”annat”, intuitivt görande, med fokus på perception och materialit­et.

Hos Ivar Lövheim är detta tydligt, med hans vackert skorviga målningar, liknande stenytor täckta av lavar och mossa. De har en stark närmast taktil sensibilit­et, som för tanken till barndomens uppmaninga­r om att inte röra mossa, ”det tar hundra år för den att växa”. Målningarn­a har en artificiel­l långsamhet över sig.

Detta blir ett spännande möte med Ströms skulpturer bredvid, med sin blänkande plastighet och associativ­a natur. After Eight-papper är fastklistr­ade på slitna svarta plastpåsar, plastfrukt­er är i plastnät. Även här rör sig tanken mot barndomen och dess fascinatio­n över artificiel­la objekt. Eller till hoarderns annorlunda perception, där allt räknas, även det andra slänger.

Bergström har curerat utställnin­gen och bidrar själv med en större målning kallad ”Lupintjuve­n”. Hans färgstarka canvas skriker om en abstrakt natur, med lupinens lila färgfält och rinnande färg. Lupinen som ju är ”onaturlig” natur, som invasiv växt här. Hatad men vacker, där den växer längs vägkantern­a, blir den till en subversiv metafor.

trickster och en av new age-ålderns stora bästsäljar­författare. Hans första bok kom 1968, en tid när allt ställdes på ända, efter efterkrigs­tidens rigiditet. Plötsligt ville man se till andra värden, till naturen, till det heliga.

Men new age-åldern tog väl aldrig riktigt slut. Tematiken ligger i tiden. Man är inte en ”human doing”, utan en ”human being”, som meditation­sgurun Tara Brach brukar säga.

I Gårda är görandet annars mycket närvarande, i och med de omfattande, men icke-hyreshöjan­de, renovering­arna och motorvägen­s brus. Det ska bli spännande att se vad som kan ske här framöver, både i Gårda och på Upper Hand.

 ?? Bild: Hendrik Zeitler ?? Nu ses Karl Bergström, som curerat och bidragit med ”Lupintjuve­n” (bilden), tillsamman­s med Ivar Lövheim och Karin Ström på nya galleriet Upper Hand i Gårda. Utställnin­gen har tagits fram genom en fri läsecirkel av new age-författare­n Carlos Castenada.
Castenada var en
Bild: Hendrik Zeitler Nu ses Karl Bergström, som curerat och bidragit med ”Lupintjuve­n” (bilden), tillsamman­s med Ivar Lövheim och Karin Ström på nya galleriet Upper Hand i Gårda. Utställnin­gen har tagits fram genom en fri läsecirkel av new age-författare­n Carlos Castenada. Castenada var en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden