Göteborgs-Posten

Drömfabrik­ens pris skildras i glittrigt drama

- Caroline Hainer caroline.hainer@gp.se

Tv-serie Hollywood Ryan Murphy, Ian Brennan Darren Criss, Dylan McDermott, Laura Harrier, Jim Parsons mfl. Netflix 1 maj

Manus: Med:

Premiär:

Studiosyst­emet i Hollywood handlade om att producera stjärnor. Man handplocka­de unga och vackra personer som sedan kontrakter­ades och fick nya namn – som Rock Hudson, Lana Turner och Tab Hunter – och en ny personligh­et komplett med look, åsikter och attityder. Någon blev den glamorösa, någon den farliga rebellen och en annan den känsliga och svåråtkoml­iga. Med kontraktet följde också strikta förhållnin­gsregler som att inte bli berusad och inte ha homosexuel­la kontakter.

Den kvävande delen av kontrakten som kunde göra någon till en stjärna över en natt var inte vida känt. I synnerhet inte för de många unga, hoppfulla med skådespela­rambitione­r som flyttade till Los Angeles under Hollywoods guldålder, alltså 1920–1960.

En av dem var Peg Entwistle, som kommit att bli en symbol för drömmandet­s hårda villkor. Den aspirerand­e skådespele­rskan tog sitt liv genom att hoppa från Hollywood-skylten. Vad kan vara mer symboliskt?

Hennes ande svävar över Ryan Murphys nya serie ”Hollwyood” från ruta ett. Serien följer en knippe ungdomar med ett gemensamt: de är beredda att göra vad som helst för att se sitt namn på en filmaffisc­h. ”Vad som helst” i det här fallet innebär prostituti­on, utpressnin­g, förnekelse av sin homosexual­itet och ett tänjande på principern­a.

Ryan Murphy är känd för färgstarka serier med koppling till nöjesbrans­chen, som ”Nip/Tuck”, ”Glee” och ”Feud”. Hans stil känns igen också i ”Hollwyood”. Inte bara för att rollen som den idealistis­ka regissören Raymond Ainsley spelas av Murphy-favoriten Darren Cross (Blaine i ”Glee”, Andrew Cunanan i ”The Assassinat­ion of Gianni Versace”)

utan också för att serien är härligt kitschig.

Varenda rollinneha­vare ser ut att kunna brista ut i ett sång- och dansnummer vilken sekund som helst. Scenkläder­na är en privatteat­erägares dröm: fjäderboas, tyllkjolar och filthattar på sniskan.

Detta hindrar inte ”Hollywood” från att ha en kärna. Spotlighte­n på hur filmbolage­n diskrimine­rade på grund av ras, kön och sexuella preferense­r lyser skarp och hård. Liksom porträtten av de verkliga personer som utnyttjade systemet, som stjärnagen­ten Henry Willson (Jim Parsons, från ”Big Bang Theory”). I dag hade han med säkerhet fällts för grovt sexuellt utnyttjand­e. Murphys budskap är tydligt: bakom varje dröm finns en mardröm. Förlora aldrig dig själv, även när målet glittrar så mycket att du bländas.

Någon blev den glamorösa, någon den farliga rebellen och en annan den känsliga och svåråtkoml­iga. Med kontraktet följde också strikta förhållnin­gsregler.

 ?? Bild: Saaed Adyani ?? Seriens skappare Ryan Murphy är känd för färgstarka serier med koppling till nöjesbrans­chen, som ”Nip/Tuck”, ”Glee” och ”Feud”. Hans stil känns igen också i ”Hollwyood”.
Bild: Saaed Adyani Seriens skappare Ryan Murphy är känd för färgstarka serier med koppling till nöjesbrans­chen, som ”Nip/Tuck”, ”Glee” och ”Feud”. Hans stil känns igen också i ”Hollwyood”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden