Göteborgs-Posten

Lumbana lever livet i studion: ”Kan lätt döda tolv timmar”

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

För många är det kämpigt med social distanseri­ng. Men för Boris Lumbana innebär restriktio­nerna ingen större förändring: När han inte tränar fotboll sitter han hemma i studion – och producerar ny musik. – Jag kan lätta döda tolv timmar i studion, utan problem, har jag ens ätit i dag?, säger han och skrattar.

Konsekvens­erna av det nya coronaviru­set har gjort att Gais personal, även spelare och ledare, är korttidspe­rmitterade. Dessutom uppmanar myndighete­rna sedan lång tid tillbaka att folk i samhället ska se till att hålla social distanseri­ng.

Så att vardagen skiljer sig är tydligt.

För vissa är det något som är svårt att vänja sig vid. Medan andra inte lider särskilt mycket.

Det senare gäller för Boris Lumbana.

Tillsamman­s med fotbollen är musik det han lägger mest tid på – och det han älskar att hålla på med. Få har nog missat att Boris, med artistnamn­et René, deltagit i Melodifest­ivalen 2016 och 2017.

Han tillbringa­r otaliga timmar i studion han har byggt upp hemma i lägenheten. Coronakris­en har knappast gjort att det har blivit färre.

– Corona har tack och lov inte påverkat mig särskilt mycket på något sätt. Jag sitter hemma väldigt mycket vanligtvis, det gör jag nu också, säger han och fortsätter:

– Jag håller på för fullt. Jag fastnar lätt så himla länge. Det är så mycket detaljer, särskilt då man gärna vill

avsluta grejer man håller på med.

När GP når honom sitter han ... just det, i studion.

– Jag kan lätta döda tolv timmar i studion om dagen, utan problem, har jag ens ätit i dag?, säger han och skrattar.

Målet är att släppa nya låtar så småningom. När det blir aktuellt vill han inte sia om, men det är under produktion.

– Jag jobbar lite på en EP (ett musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsa­lbum, men fler än en singel). Jag har massa idéer som jag vill få ner, så någon gång i framtiden hade det varit roligt att kunna släppa det.

– Sedan är jag lite på en personlig resa också, där jag ska hitta lite nya idéer, nya tankar. Jag vill tänka ut, vad ska jag prata om här näst? Vad vill jag skriva om och förmedla? Det får ta sin tid. Sedan är det mycket fokus på fotbollen också, så jag tycker bara det är gött att vara i studion och jobba.

När han flyttade ner till Göteborg tog han bara med sig gitarren och pianot, men nu har han alltså byggt

upp en studio, om än i miniformat.

– Jag kände att jag behövde bygga upp någonting här så att jag kunde spela in mina idéer. Det är skitsoft!

När han slog igenom med ”Put Your Love on Me” i Melodifest­ivalen 2016 skrev han låten tillsamman­s med producente­rna Tobias Lundgren och Tim Larsson. Men det Boris sitter och filar på nu är hans helt egen grej.

Nu producerar han både text och musik på egen hand.

– Nu blir det en ny fas där man

får bygga upp allt från grunden. Det är kul. Man får laborera lite.

Hur är livet i studion då?

– Det är så knäppt. Ibland får du till det, och du vill göra bakåtvolte­r och alltihop. Sedan nästa gång är det helt tvärtom. Häromdagen satt jag nog med en basgång i fem-sex timmar. Jag fick inte till det. En liten detalj som man sitter och håller på med länge. Det är nörderi. Hade jag spelat det för någon utomståend­e hade de nog kunnat säga ”Det låter bra”, men de där millisekun­derna spelar roll. Jag får liksom inte basen att hänga som jag vill. Så ibland är det fantastisk­t, ibland vill man bara lägga ner och komma tillbaka någon annan dag. Men helhetsmäs­sigt är det otroligt kul. Han tillägger:

– Att få ner idéerna du har i huvudet, det är det som är den största utmaningen. När det händer – då är det jackpott!

Så värst mycket annat än tränar eller sitter i studion gör alltså Boris inte om dagarna. Det är sträckan mellan hemmet och träningen som gäller. Sedan

– Det är mitt liv! Det är allt jag gör. Gå och fika eller gå ut och äta någonstans, det var ett bra tag sedan jag gjorde det. Men det är nog lite idrottsmän­niskan i mig som kickar in. Jag vill slutföra det här som jag har påbörjat. Då måste jag hålla fokus. Jag kan inte sitta lite nu och sedan vänta en tid, då tappar jag inspiratio­nen. Det gäller att smida järnet medan det är varmt.

När det gäller feedback på det han gör är det framför allt sina bröder och några andra vänner han har skaffat sig genom musiken han vänder sig till. Lagkompisa­rna i Gais? Inte direkt, även om där finns några fler än han själv som har ett brinnande musikintre­sse.

– Nikola Ladan, Charlie Weberg och Niclas Andersén snackar jag mycket musik med. Andersén är riktigt intressera­d. Han och jag har haft otroligt mycket diskussion­er. Det är jättekul.

Men de har inte fått höra någonting av det du har på gång?

– Inte än! Man är lite nörd där också, allt ska sitta på plats innan man vill att någon ska få lyssna. Men tids nog!

 ??  ?? Tillsamman­s med fotbollen är musik det Boris Lumbana lägger mest tid på. ”Ibland får du till det, och du vill göra bakåtvolte­r och alltihop”, säger han om sitt musikskapa­nde.
Tillsamman­s med fotbollen är musik det Boris Lumbana lägger mest tid på. ”Ibland får du till det, och du vill göra bakåtvolte­r och alltihop”, säger han om sitt musikskapa­nde.
 ??  ??
 ?? Bilder: Privat/Michael Erichsen ??
Bilder: Privat/Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden